Herdenking monument het Haantje

Donderdag 7 oktober om 18.30 uur herdenken wij bij het oorlogsmonument aan het Haantje de slachtoffers van de fusillade op de spoorwegovergang in 1944. Wij nodigen iedereen uit om bij deze herdenking aanwezig te zijn.

 

Burgemeester (wnd.) Bas Verkerk zal een toespraak houden en een krans bij het monument leggen. Wout Tersmette, voormalig bewoner van Jaagpad en ooggetuige, vertelt zijn verhaal. Leerlingen van basisschool KC BuitenRijck hebben het monument geadopteerd en zullen ook een bijdrage aan de herdenking leveren. De muziek wordt verzorgd door Drumfanfare Forum Hadriani. Een trompettist blaast om ongeveer 18.50 uur het Taptoe signaal waarna wij 1 minuut stilte in acht nemen. Vervolgens kunnen belangstellenden kransen of bloemen neerleggen en is er gelegenheid om langs het monument te lopen.

Oorsprong Monument

De fusillade was een vergelding voor een sabotageactie op de spoorbaan door het verzet. De 10 slachtoffers waren Haagse verzetsmensen die een week voor de fatale datum waren gearresteerd. Zij hadden niets te maken met de sabotage. Enkele omwonenden moesten verplicht toekijken. Dit had een enorme impact op de bevolking van Rijswijk. Daarom herdenken we deze gebeurtenis op deze plek.