Groen licht voor het technisch ontwerp van het Huis van de Stad, werkzaamheden starten eind 2019

Met 25 stemmen voor en 5 stemmen tegen stemde de gemeenteraad dinsdag 21 mei met grote meerderheid in met het technisch ontwerp voor het Huis van de Stad en gaf zij groen licht om het voorgestelde aanbestedingstraject te starten. Het gaat om de eerste fase van de realisatie van het nieuwe Huis.

Huis van de Stad impressie 2019Eerste fase

In deze eerste fase worden het souterrain en de begane grond van het gebouw aangepakt, inclusief de overkapping van de binnentuin. Ook wordt de volledige buitenkant van het gebouw onder handen genomen. Trias, Welzijn Rijswijk en Bibliotheek aan de Vliet gaan in deze eerste fase het Huis van de Stad bewonen. De gemeente Rijswijk neemt pas in de tweede fase haar intrek in het gebouw. Wel realiseren we deze eerste fase de trouwzaal en een horecagelegenheid.

Ruimteverdeling

In het technisch ontwerp zijn behalve alle technische specificaties, ook de verdelingen van de diverse ruimtes te zien. Een van de uitgangspunten van het Huis van de Stad is altijd geweest dat de inwonende partijen de samenwerking verder intensiveren om zo de inwoners van Rijswijk nog beter te kunnen bedienen. Daarom zijn de ruimtes van Trias, de Bibliotheek en Welzijn Rijswijk niet in aparte delen van het gebouw geplaatst, maar juist door en naast elkaar. Natuurlijk zijn ruimtes met specifieke eisen, zoals bijvoorbeeld de muziekruimtes van Trias, wel op de daarvoor best bestemde plekken terechtgekomen.

Sfeer

In het najaar van 2018 werd aan de Rijswijkse inwoners gevraagd mee te denken over het interieur van het Huis van de Stad. Door middel van een enquête kon men aangeven welke sfeer de voorkeur had. De uitkomsten van deze enquête zijn meegenomen in het technisch ontwerp. Dit filmpje op Youtube  geeft een indruk van hoe het Huis van de Stad er uit komt te zien.

Hoe nu verder

Het aanbestedingstraject is inmiddels gestart. Voorgeselecteerde aannemers worden schriftelijk uitgenodigd een offerte in te dienen. Er worden twee afzonderlijke aannemingsovereenkomsten gesloten, een aannemingsovereenkomst met de aannemer voor de bouwkundige werkzaamheden en een aannemingsovereenkomst met de aannemer voor de installatietechnische werkzaamheden. Eind oktober 2019 wordt definitief besloten wie de werkzaamheden mogen gaan uitvoeren. De werkzaamheden zullen plaatsvinden tussen december 2019 / januari 2020 en januari 2021. Uiteindelijk kan er in het eerste kwartaal van 2021 verhuisd worden. Voorwaarde bij dit alles is dat de prijsaanbiedingen van de aannemers passen binnen de door de gemeenteraad beschikbaar gestelde budgetten.

Belangrijke stap

Het College is blij met deze belangrijke stap voorwaarts. Wethouder Björn Lugthart: “Dit is een belangrijk moment voor het college maar vooral ook voor de stad. Het Huis van de Stad wordt weer de iconische plek in Rijswijk van weleer, waar veel Rijswijkers herinneringen aan hebben. Een plek waar je niet alleen komt voor je paspoort, maar ook om elkaar te ontmoeten, hulp of advies te vragen, kennis op te doen of gewoon even een kopje koffie te drinken. Kortom een plek voor en van de stad.”