Gemeente Rijswijk zet zich in voor duidelijke teksten in begrijpelijke taal en zoekt inwoners die daarbij kunnen helpen

Werner van Damme (wethouder Dienstverlening) en gemeentesecretaris Peter Schuit ondertekenden de Direct Duidelijk Deal. Hiermee belooft gemeente Rijswijk dat ze echt aan de slag gaat met heldere en begrijpelijke taal in brieven en andere teksten.

 

Gemeente Rijswijk vindt het belangrijk dat zij duidelijk communiceert. Vaak is communicatie voor mensen niet duidelijk, waardoor zij niet goed begrijpen wat de gemeente hen probeert te vertellen. Met het ondertekenen van de Direct Duidelijk Deal spreekt de gemeente af dat ze de communicatie gaat verbeteren zodat iedereen begrijpt wat de gemeente schrijft. Inwoners en ondernemers die een brief of een e-mail van de gemeente krijgen die ze niet begrijpen, kunnen dat doorgeven aan de gemeente. De gemeente kan hierdoor haar brieven en e-mails weer verbeteren.

Meeleesgroep

De ondertekening van de Direct Duidelijk Deal is het startsein voor allerlei acties. Wethouder Van Damme hierover: “Medewerkers van de gemeente krijgen schrijftraining. Ook is er een schrijfwijzer voor de medewerkers. Daarin staat hoe wij als gemeente onze brieven en e-mails willen schrijven. Zo willen we bijvoorbeeld geen ambtenarentaal in onze brieven. Of heel moeilijke woorden en wollige taal waardoor niemand meer begrijpt wat er staat. Daarom komt er ook een Meeleesgroep. De Meeleesgroep is een groep inwoners die de gemeente gaat helpen met het schrijven van duidelijke brieven. Zo zorgen we ervoor dat iedereen de gemeente beter begrijpt!”

Cultuurmarkt

Op zaterdag 10 september staat de gemeente Rijswijk met een taalspel op het Strandwalfestival (op de cultuurmarkt bij het Huis van de Stad). Bezoekers kunnen hier spelen met moeilijke woorden en op zoek gaan naar een ander en eenvoudiger woord. Je kunt daarmee een leuke prijs winnen. Wie dat wil kan zich hier ook gelijk aanmelden voor de Meeleesgroep.

Wil je je nu al aanmelden voor de Meeleesgroep? Zet dit in een e-mail en stuur die naar stadhuis@rijswijk.nl Je kunt dit e-mailadres ook gebruiken om ons te laten weten dat je een onduidelijke brief of mail hebt ontvangen.

Foto: wethouder Werner van Damme (fotograaf: Remie Kranendonk)