Gemeente Rijswijk start met kwijtschelden schulden binnen Toeslagenaffaire

Gemeente Rijswijk gaat per 1 juli van start met het kwijtschelden van eventuele schulden van de Rijswijkse gedupeerden binnen de Toeslagenaffaire. Dit heeft het college deze week besloten. Het gaat om schulden die zij mogelijk hebben bij de gemeente van vóór 1 januari 2021. Dit kunnen bijvoorbeeld schulden zijn met gemeentelijke belastingen.

 

Wethouder Larissa Bentvelzen: “Er zijn nu 184 Rijswijkers die zich gemeld hebben bij de Belastingdienst als mogelijk gedupeerde. Met al deze personen hebben wij contact opgenomen, of we hebben geprobeerd contact te krijgen. Diegene die ook een schuld hebben bij gemeente Rijswijk worden verder geïnformeerd over het kwijtschelden van deze schulden. Zo hopen we deze ouders verder op weg te helpen om uit deze nare situatie te komen.”

Kwijtschelding gemeentelijke schulden

Met het besluit sorteert het college voor op de nieuwe wet die volgend jaar moet ingaan. Eerder dit jaar vroeg het kabinet aan gemeenten en waterschappen om openstaande vorderingen bij de gedupeerden kwijt te schelden. De nieuwe wet wordt in september ingediend bij de Tweede Kamer. “We vinden het wenselijk om erop vooruit te lopen,” licht wethouder Financiën Jeffey Keus toe. “Gedupeerden van de toeslagenaffaire zitten al heel lang in de knel en onzekerheid. Daarom vinden we het wenselijk om al vooruit te lopen op komende wetgeving. Ook om bij te dragen aan het herstel van vertrouwen in de overheid.” “Hopelijk is dit ook weer een lichtpuntje voor de gedupeerde ouders”, voegt Larissa Bentvelzen toe. De kwijtschelding geldt voor schulden die zijn ontstaan vóór 1 januari 2021. De inwoners worden persoonlijk hierover geïnformeerd. Dit traject neemt enige tijd in beslag.

Aanmelden

Is uw kinderopvangtoeslag stopgezet tussen 2005 en 2019 en weet u niet waarom? En heeft u nog geen contact gehad met de Belastingdienst hierover? Meld u aan via https://services.belastingdienst.nl/toeslagen-herstel/ of bel naar 0800 2 358 358 (gratis). De Belastingdienst zorgt er dan voor dat de gemeente Rijswijk ook met u contact kan opnemen.

Hulp nodig bij het aanmelden?

Vindt u het lastig om de formulieren rondom de toeslagenaffaire in te vullen bij de Belastingdienst? Dan kunnen wij u helpen. Neem contact op met onze consulenten binnen het Sociaal Wijkteam via telefoonnummer 070 – 205 48 43 of het e-mailadres sociaalwijkteam@rijswijk.nl.