Feestelijke opening vernieuwde Delftweg

Mensen stimuleren om vaker de fiets te pakken, ook als ze naar hun werk gaan. Dat was voor de gemeente Rijswijk, de provincie Zuid-Holland en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag de belangrijkste reden om de Delftweg te veranderen in een fietsstraat. Vrijdag 7 december was de feestelijke opening.

Björn Lugthart, Floor Vermeulen (gedeputeerde provincie Zuid-Holland),  Peter Meij (bestuurder Metropoolregio Rotterdam Den Haag) en Armand van de Laar (Foto Erwin Dijkgraaf)

Officiële opening

De wethouders Björn Lugthart (Mobiliteit)  en Armand van de Laar (Stadsbeheer) ‘pompten’ samen met Floor Vermeulen (gedeputeerde provincie Zuid-Holland) en Peter Meij (bestuurder Metropoolregio Rotterdam Den Haag) de vernieuwde Delftweg open.  Ze werden daarbij aangemoedigd door bewoners en ondernemers van de Delftweg.

Bereikbaarheid

De aanleg van de fietsstraat is onderdeel van de ambitie om Rijswijk bereikbaar te houden. Wethouder Björn Lugthart : “Rijswijk is een goed bereikbare stad en dat willen we graag zo houden. Goede fietspaden waarop fietsers snel en veilig hun bestemming kunnen bereiken zijn daarvoor een van de voorwaarden.” Ook de provincie Zuid-Holland en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag hebben het stimuleren van fietsgebruik hoog in het vaandel staan. Beide organisaties investeren in de aanleg van snelfietsroutes in de regio. Fietsen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de gezondheid van de fietser.

Werkzaamheden

Wethouder Armand van de Laar stond aan de lat voor de herinrichting van de fietsstraat die 14 maart van start ging. Van de Laar: "Er is sindsdien hard gewerkt om de fietsstraat nog dit jaar klaar te krijgen. De afsluitingen en omleidingen zijn nu verleden tijd en de werkzaamheden zijn op een haar na voltooid." De aannemer heeft op het wegdek tijdelijke belijning aangebracht, de definitieve coating komt in het voorjaar. De weersomstandigheden zijn daarvoor op dit moment niet geschikt.

Verbeteringen

Het fietspad is verbreed om ruimte te bieden aan de groeiende stroom fietsers. Voetgangers hebben een trottoir van anderhalve meter breed langs de hele Delftweg gekregen. Ook is de situatie voor auto’s  verbeterd. Enkele oversteken over de trambaan zijn veiliger geworden. Er is nu  meer ruimte voor auto’s om voorbij de trambaan te kunnen wachten.