Einde IkPas 2022 - Bewust 30 dagen zonder alcohol

De 30 dagen bewust zonder alcohol zitten er op. Hiermee eindigt de actiemaand van de IkPas campagne. IkPas is een jaarlijkse landelijke actie om alcoholgebruik onder de aandacht te brengen. Deelnemers aan IkPas drinken 30 dagen geen alcohol. In Rijswijk deed wethouder Sociaal Domein, Gezondheid en Sport Larissa Bentvelzen samen met Rijswijkse ambassadeurs mee aan de actie.

 

Wethouder Larissa Bentvelzen is enthousiast over de actie: “Ik deed dit jaar voor het eerst mee en ik heb het goed vol kunnen houden. Ik associeer een drankje vooral met gezelligheid, dus ik moet zeggen dat het me wel hielp dat we gedeeltelijk in lock down zaten. Daardoor waren er toch een stuk minder nieuwsjaarborrels en etentjes. Ik ben wel benieuwd hoe het zou zijn om zo’n uitdaging aan te gaan in de zomer. Waarschijnlijk ga ik dat ook een keer proberen. Je wordt je toch bewuster van je alcoholgebruik en het is goed om je patroon te doorbreken. Ook zonder wijntje kun je gezellig samen zijn. Ik wil de Rijswijkse ambassadeurs bedanken voor hun deelname en enthousiasme. Top hoe zij zich hebben ingezet! ”

Goed volgehouden

Ook de andere Rijswijkse ambassadeurs zijn positief over de actie en hebben het goed vol kunnen houden. Hier heeft corona en de gedeeltelijke lockdown dan wel bij geholpen. Daarnaast zijn er steeds meer lekkere drankjes op de markt zonder alcohol. Uitgerust wakker worden werd veelvuldig als grootste voordeel genoemd. Er zijn zelfs een aantal ambassadeurs die de 30 dagen nog wat verlengen.

Dit waren de Rijswijkse ambassadeurs van 2022:

Larissa Bentvelzen, gemeente Rijswijk; Kees Brouwers, ADO Den Haag; Mike van der Kraan, Haaglanden Beweegt; Annette de Boer, GGD Haaglanden; Stefan Barrett, Sportief Besteed Groep; Gerard Hendriks, Bibliotheek aan de Vliet; Ronald de Jong, gemeente Rijswijk; Marian Zaal, politie.

Waarom IkPas?

IkPas is een jaarlijks terugkerende actie van de GGD Nederland voor tijdelijk geen alcohol drinken. Afname van overmatig alcoholgebruik is een van de doelen van het Rijswijkse lokale gezondheidsbeleid. Om die reden sluit de gemeente Rijswijk zich aan bij  IkPas. De campagne maakt je bewust van je alcoholgebruik. Veel mensen hebben onbewust een patroon aangenomen waarbij het vanzelfsprekend is dat ze vrijwel dagelijks meerdere glazen alcohol drinken. IkPas maakt zich er hard voor om je bewuster te maken van de keuze om wel of niet te drinken. Door mee te doen aan IkPas doorbreek je vastgeroeste patronen en is alcohol niet meer vanzelfsprekend. Meer informatie is te vinden op www.ikpas.nl. De deelnemers aan IkPas drinken 30 of 40 dagen geen alcohol.

Ook mee doen?

Ook na januari kun je je alcoholgebruik even op pauze zetten en meedoen aan IkPas. Kijk voor meer informatie over hoe je je in kunt schrijven op www.ikpas.nl

De IkPas ambassadeurs 2022 (fotografie: Erwin Dijkgraaf en Remie Kranendonk)