Einde IkPas 2021 Bewust 30 dagen zonder alcohol

De 30 dagen bewust zonder alcohol zitten er op. Hiermee eindigt de actiemaand van de IkPas campagne. IkPas is een jaarlijkse landelijke actie om alcoholgebruik onder de aandacht te brengen. Deelnemers aan IkPas drinken 30 dagen geen alcohol. In Rijswijk deed wethouder Gezondheid en Sport Björn Lugthart samen met Rijswijkse ambassadeurs mee aan de actie.

 

Rijswijk doet jaarlijks mee aan IkPas, de campagne van GGD Nederland om alcoholgebruik onder de aandacht te brengen. Ieder jaar nodigt Wethouder Björn Lugthart Rijswijkse ambassadeurs uit. Zo kunnen ze samen zoveel mogelijk mensen aanmoedigen om ook mee te doen aan IkPas. Wethouder Lugthart: “Ik ben blij dat er vanuit Rijswijk weer veel mensen hebben mee gedaan en ook dit jaar hadden we weer een campagneteam met enthousiaste ambassadeurs. Zij hadden dit jaar een hele goede tactiek. Door corona zitten we allemaal veel thuis. Daardoor deden veel mensen aan het thuisfront mee: partners, het hele gezin, opa en oma en vrienden: veel mensen deden mee met onze ambassadeurs. Bij digitale borrels werd er geproost op het nieuwe jaar met een kop thee of alcoholvrij biertje. Ik ben heel trots dat we met de hele groep het weer hebben volgehouden. Veel dank aan iedereen die heeft mee gedaan! Samen maken we Rijswijk fit, vitaal en gezond!”

Goed volgehouden

De Rijswijkse ambassadeurs zijn positief over de actie. Voor de meesten was het goed vol te houden. Hier heeft corona dan wel bij geholpen. Daarnaast zijn er steeds meer lekkere drankjes op de markt zonder alcohol. Er werden vooral veel tips voor bier gedeeld in de groepsapp, de alcoholvrije wijnen bevielen minder. Uitgerust wakker worden werd veelvuldig als grootste voordeel genoemd. Er zijn zelfs een aantal ambassadeurs die de 30 dagen nog wat verlengen.

Waarom IkPas?

Afname van overmatig alcoholgebruik is een van de doelen van het Rijswijkse lokale gezondheidsbeleid. Om die reden sluit de gemeente Rijswijk zich aan bij IkPas. De campagne maakt je bewust van je alcoholgebruik. Veel mensen hebben onbewust een patroon aangenomen waarbij het vanzelfsprekend is dat ze vrijwel dagelijks meerdere glazen alcohol drinken. Door mee te doen aan IkPas doorbreek je vastgeroeste patronen en is alcohol niet meer vanzelfsprekend.

Dit waren de Rijswijkse ambassadeurs van 2021:

Marian Zaal, politie; Kees Brouwers, ADO Den Haag; Patty Jacobs, Trias; Annette de Boer, GGD Haaglanden; Jermain de Bies, Welzijn Rijswijk; Stefan Barrett, Sportief Besteed Groep; Bibi Rebel, Haaglanden Beweegt; Bob Krosshel, fanatiek sporter; Gerard Hendriks, Bibliotheek aan de Vliet; Sharon Marica, voetbalschool Skilzz; Leon Heesterman, Jeugdsportraad; Jovanka Boerefijn, SBO Rehoboth school; Joey Koeijvoets, Rijswijk TV; Danny Steehouwer.

De IkPas ambassadeurs 2021

Fotografie: Erwin Dijkgraaf