Einde actie IkPas 2019

De 40 dagen zonder alcohol zitten er op. Op 15 april is de IkPas-campagne feestelijk afgesloten.

De Rijswijkse ambassadeurs sluiten IkPas 2019 af (Foto Frank Jansen)

Wethouder Volksgezondheid Björn Lugthart reikte de deelnamecertificaten uit aan de Rijswijkse ambassadeurs. Zij waren de uitdaging aangegaan om tijdelijk geen alcohol te drinken.

Lustrum

Rijswijk deed voor de vijfde keer mee met IkPas. Samen met de Rijswijkse ambassadeurs moedigde wethouder Björn Lugthart zoveel mogelijk mensen aan om mee te doen. De actie liep van 6 tot en met 14 april. Lugthart kijkt terug op een geslaagde actiemaand. “De IkPas-campagne is inmiddels ingeburgerd in Rijswijk. Ook dit jaar verliep de actie weer succesvol, dankzij de enthousiaste inzet van onze ambassadeurs. Extra trots ben ik op het feit dat dit jaar ook de sportwereld vertegenwoordigd was. Voor mij zijn sport en gezondheid namelijk niet los van elkaar te zien. Ik wil alle ambassadeurs en iedereen die heeft meegedaan van harte bedanken!”

Goed volgehouden

De Rijswijkse ambassadeurs zijn positief over de actie. De meesten hielden het goed vol. Het lastigst was misschien wel de sociale druk. Mensen reageerden soms verbaasd wanneer je niet meedrinkt. Ook bleek een goede vervanger van alcohol niet altijd eenvoudig te vinden. Ze dronken vooral veel koffie, thee en water. Eén ambassadeur ging bijna de fout in. Hij wilde aan de tiramisu beginnen, maar realiseerde zich net op tijd dat daar ook alcohol in zit. Wat ook duidelijk werd is hoe vanzelfsprekend het eigenlijk gevonden wordt om alcohol te drinken. Door IkPas realiseer je je dat meer.

Waarom IkPas?

IkPas is een jaarlijks terugkerende actie van de GGD Nederland. Het doel is tijdelijk geen alcohol drinken. Veel mensen drinken bijna elke dag meerdere glazen alcohol. Ze hebben onbewust een patroon aangenomen, alsof het normaal is. IkPas wil je bewuster maken van de keuze om wel of niet te drinken. Door mee te doen aan IkPas doorbreek je vastgeroeste patronen en is alcohol niet meer vanzelfsprekend. Meer informatie is te vinden op ikpas.nl.

De Rijswijkse ambassadeurs van 2019

De ambassadeurs dit jaar waren: Jeanine van Dijk, Politie; Karin van Frankenhuyzen, Welzijn Rijswijk; Alex Luneman, Tennispark Welgelegen; Remco Nunnikhoven, Korfbalvereniging Refleks; Danny Steehouwer; Reinier van der Horst; Jolanda van der Spek, gemeente Rijswijk. Bekijk ook het filmpje waarin Björn Lugthart de certificaten uitreikt.