Dag van de Mantelzorg 2022

Vandaag 10 november is de Dag van de Mantelzorg. Een dag om mensen die mantelzorg geven aan een naaste, elk jaar verdiend in het zonnetje te zetten. Mantelzorgers zijn er in alle leeftijden. Ook jongeren hebben soms een zorgtaak voor een ouder of een broertje of zusje. Die zorg voor een partner, ouder, kind of familielid lijkt zo normaal en vaak beschouwen mantelzorgers het zelf zo, maar die zorg heeft ook effect op uw eigen leven als mantelzorger. Daarom blijft het belangrijk dat u als mantelzorger ook goed voor uzelf blijft zorgen. Wij helpen u hier graag bij.

 

Mantelzorg

Een mantelzorger zorgt langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke of gehandicapte partner, ouder, kind, familielid of iemand anders uit de omgeving.  Mantelzorgers vervullen een steeds belangrijkere rol in onze samenleving. De gemeente Rijswijk vindt het belangrijk om mantelzorgers die zorgen voor een Rijswijker te ondersteunen en te waarderen.

Mantelzorgondersteuning

Als u als mantelzorger vragen heeft dan kunt u bij de mantelzorgconsulenten van Welzijn Rijswijk terecht. U kunt bij hen terecht voor alle vormen van mantelzorgondersteuning. Denk hierbij aan hulp thuis, tijdelijke vervanging of gewoon voor een goed gesprek.

Mantelzorgwaardering

Met de mantelzorgwaardering wil de gemeente Rijswijk hen waarderen voor hun hulp en inzet. Naast het extraatje van € 75,00 ontvangen mantelzorgers een gratis entreekaart voor Museum Rijswijk zodat ze samen met iemand gratis naar het museum kunnen. Jonge mantelzorgers ontvangen dat bedrag in bonnen, waarmee ze hopelijk ook leuke dingen kunnen gaan doen. Het is alle mantelzorgers van harte gegund.  

Vragen

Weet u niet zeker of u een mantelzorger bent? Doe dan de test op www.welzijn-rijswijk.nl/mantelzorgtest. Inwoners met vragen over mantelzorg kunnen contact opnemen met één van de mantelzorgconsulenten via: (070) 757 92 00 of mantelzorg@welzijn-rijswijk.nl. Ook Jonge mantelzorgers zijn welkom bij de consulenten van welzijn Rijswijk. Op de website van Welzijn Rijswijk staat een podcast met een interview met een jonge mantelzorger (www.welzijn--rijswijk.nl/jongemantelzorgers. Herkenbaar? Dan zij de consulenten er ook voor uw (zorg)vragen.