Corona dichtbij: Tianne van Dam, Rijswijks next vlogger en student, aan het woord

In deze serie verhalen vertellen mensen over hun ervaringen met corona. Door het coronavirus is het leven van veel mensen veranderd. Tianne van Dam (20) vertelt over de impact van corona op haar leven.

 

Tianne studeert op de Pabo in Leiden. Ze zit nu in het laatste jaar van haar studie en komt eigenlijk nauwelijks nog op school omdat ze stage loopt en voor de klas staat op een basisschool in Den Haag. Ze gaat lekker op de fiets naar haar stageplek: “Zo kom ik wel aan mijn beweging in deze tijd!”. Eind juni hoopt Tianne klaar te zijn met haar studie en daarna wil ze meteen aan de slag.

Het afgelopen jaar heeft Tianne een minor ‘Video en Televisie’ gevolgd aan de Hogeschool van Amsterdam. Iets heel anders dan het onderwijs dus. Ze heeft deze minor afgerond met het maken van een documentaire over drie jonge ondernemers. De documentaire was zo goed dat deze zelfs op de (lokale) televisie is uitgezonden. Maar ondanks dit succes, ligt haar hart toch bij het onderwijs: “Elke keer als ik voor de klas sta denk ik: dit kan ik echt niet missen. Hopelijk kan ik straks als ik afgestudeerd ben het onderwijs met mijn passie voor filmen combineren”.

Aan het begin van de coronapandemie vond Tianne het best spannend om voor de klas te staan in verband met het besmettingsgevaar. En nog steeds vindt ze het best wel een beetje eng ondanks dat ze een spatscherm op heeft als ze door de klas loopt. Tianne: “Het is immers niet bewezen dat het echt helemaal veilig is om voor de klas te staan en ik wil niet nogmaals corona krijgen”. Want ja, Tianne en haar hele familie hebben vlak voor de kerstvakantie corona gekregen. Ironisch genoeg heeft Tianne dit niet op gelopen op school. Hoe ze dan wel is besmet, was niet te achterhalen.

Ze vertelt: “Ik had enorme hoofdpijn en heb twee dagen geslapen. Ook kreeg ik een allergische reactie die met medicijnen niet weg ging”. Gelukkig heeft ze hier nu geen last meer van. Tianne vervolgt: “Het was allemaal knap lastig want mijn broer en mijn ouders waren dus ook ziek. En iemand van ons moest toch voor het eten en de boodschappen zorgen. Je kunt niet even een brood ofzo gaan kopen. Die boodschappen wilden we via Picnic laten bezorgen maar doordat er opeens een tweede lockdown kwam, zaten alle bezorgmomenten meteen vol. Gelukkig hebben we een lieve familie die toen maar boodschappen voor ons heeft gedaan”. Inmiddels zijn ze allemaal weer beter al heeft haar moeder nog steeds reuk- en smaakproblemen.

Tianne vermaakt zich prima ondanks alle coronamaatregelen: “Ik hou van Netflix en ik heb vorige week toevallig hele leuke gratis activiteiten van het Culture Squad programma van Trias ontdekt. Ik heb daar samen met wat andere meiden via Zoom een hele gave en gezellige make up art workshop bijgewoond. En ik bedenk ook dingen zelf samen met vriendinnen. Met sinterklaas hebben we bijvoorbeeld ‘Secret Santa’ bedacht; je trekt een lootje en dan moet je een kadootje bij de ander zien te krijgen zonder dat je gezien wordt. Als je het kadootje met een kaartje erbij ontvangt, stuur je elkaar een foto hiervan. Uiteindelijk moesten we dan tijdens een video-bijeenkomst raden welk kadootje van wie kwam. Dat was ontzettend grappig en beviel zo goed dat we nu ook een secret Paashaas gaan doen. Ja, we verzinnen van alles om online te doen. Er zijn genoeg dingen om jezelf mee te vermaken. Tegen mijn leeftijdsgenoten wil ik graag zeggen: “Hou nog even vol, we zijn er bijna!”