Corona dichtbij: Jelle Wupkes, tennispark Welgelegen, aan het woord

In deze serie verhalen vertellen mensen over hun ervaringen met corona. Door het coronavirus is het werk van veel mensen veranderd. Jelle Wupkes, medewerker ledenadministratie en ‘duizendpoot’ bij tennispark Welgelegen, vertelt over de impact van corona op het tennispark.

 

Jelle vertelt: “We moesten aan het begin van de pandemie ineens dicht. We zijn toen hard aan de slag gegaan met onderhoud van en aanpassingen aan het tennispark. Met een aantal medewerkers hebben we het terras veranderd en gesproken over de realisatie van drie extra padelbanen* die in april aangelegd zullen gaan worden. In de afgelopen jaren hadden we daar geen tijd voor. Zo hebben we het park nieuw leven in kunnen blazen”. Ook bood het park ‘onderdak’ aan diverse activiteiten van de Stichting Trias, zoals dans- en muziekles, omdat Trias vanwege de coronaregels binnen geen lessen meer mocht geven.

De tennistoernooien op het park, die normaal gesproken drie per jaar worden gehouden, gingen in eerste instantie niet door. “Maar” vervolgt Jelle “afgelopen zomer konden we gelukkig toch nog een mooi toernooi organiseren. En we hebben in jaren nog niet zo veel animo hiervoor gehad. Natuurlijk was het wel veel meer werk om dit toernooi te organiseren door alle coronamaatregelen; de deelnemers moesten worden begeleid,  we moesten mensen wijzen op de maatregelen, opletten dat iedereen afstand van elkaar hield en dat er niet teveel mensen tegelijkertijd op het tennispark waren”.

Op dit moment zijn toernooien niet meer mogelijk maar er worden nog wel steeds trainingen gegeven en mensen kunnen natuurlijk ook zelf een balletje slaan. Jelle: “Dat we als buitensportvereniging ook in de tweede lockdown open mochten blijven, hadden we niet verwacht. Dat was een hele opluchting! En het is fijn om te merken dat mensen blij zijn met de mogelijkheid om te sporten. Ze houden zich dan ook goed aan de coronamaatregelen. Iedereen neemt zijn verantwoordelijkheid”.

Dat tennis populair is blijkt wel uit het groeiend aantal leden. Jelle vervolgt: “De afgelopen jaren nam het enthousiasme voor tennis op landelijk niveau af omdat veel mensen zich meer gingen richten op teamsporten. Tijdens corona is het ledenaantal opeens enorm toegenomen. Mensen zochten een alternatief om toch lekker sportief bezig te zijn en te blijven bewegen. Behalve tennis kun je bij ons bovendien ook lekker padellen. En padel is ‘booming business’. Deze sport is over komen waaien uit Zuid-Europa  en een van de snelst groeiende sporten ter wereld”.

Tot slot laat Jelle weten erg uit te kijken naar het moment waarop alles weer ‘normaal’ is en er weer competitie getennist kan worden en toernooien gehouden kunnen worden: “Vooral voor onze horeca hoop ik dat dit snel gebeurt. Want ondanks de ‘take away’ mogelijkheid van ons restaurant, heeft de horeca het erg zwaar. Ik hoop dan ook dat onze leden en spelers snel weer gebruik kunnen en mogen maken van ons fantastische restaurant op het park!”.

* Padel is een racket- en balsport voor twee spelers (enkelspel) of voor paren (dubbelspel), waarbij een bal  (die lijkt op een tennisbal), met een racket over een net gespeeld dient te worden. Het is een mix van tennis en squash.