Corona dichtbij: fysiotherapeut aan het woord

In deze serie verhalen vertellen mensen over hun ervaringen met corona. Door het coronavirus is ook het werk van de fysiotherapeuten in onze regio anders geworden. Tom is fysiotherapeut in RijswijkBuiten en vertelt hoe corona zijn werk beïnvloedt.

 

Tom Smit (30 jaar) werkt sinds 2019 als fysiotherapeut in RijswijkBuiten. Deze praktijk is hij samen met zijn collega Marjolein Tetteroo gestart. Tijdens de eerste lockdown ging de fysiopraktijk waar hij werkzaam is even dicht. Maar tijdens de tweede lockdown is de praktijk gewoon open gebleven en hebben ze hun team versterkt met een kinderfysiotherapeut.

Tom vertelt: “In eerste instantie voelde het best een beetje eng om ondanks corona toch door te gaan met mijn werk als fysiotherapeut. Je bent immers in direct contact met anderen”. Inmiddels is hij wel gewend aan de ‘nieuwe’ manier van werken. “We dragen mondkapjes, wassen onze handen zorgvuldig na iedere behandeling en de ruimte is nog nooit zo schoon geweest. Bovendien zijn we maar een half uur samen met iemand in de praktijkruimte en is de situatie in onze praktijk natuurlijk heel anders dan een thuissituatie waarbij je de coronaregels nu eenmaal sneller per ongeluk ‘vergeet’. Ook voor de patiënten was het in eerste instantie spannend om naar de fysiotherapiepraktijk te komen. Zeker voor mensen die tot de kwetsbare doelgroep behoren. “Maar juist voor deze mensen is het belangrijk om toch te blijven komen” aldus Tom. “We zorgen ervoor dat mensen niet naast elkaar in de wachtruimte hoeven te zitten en scheppen ook zoveel mogelijk afstand tussen de patiënten onderling in de oefenruimte. Nu onze patiënten met eigen ogen hebben kunnen zien hoe wij de coronamaatregelen in acht nemen tijdens een consult, zijn ze dan ook gerustgesteld.”

Wel merkt hij dat nieuwe patiënten zich minder snel melden met klachten. Sommigen wachten liever totdat de coronapandemie over is of in ieder geval tot het moment waarop het aantal besmetting sterk is afgenomen. “We zien ook dat onze patiënten andere klachten hebben gekregen door het thuiswerken” vervolgt hij. “Veel mensen denken dan meteen dat dit komt door een verkeerde houding maar dat hoeft niet perse het geval te zijn. Door het thuiswerken is het hele dagelijkse ritme veranderd, we zitten meer thuis en bewegen minder en hebben vaker of meer stress dan voorheen. Dat is allemaal van invloed op het lichamelijk (en geestelijk) functioneren. Wat we soms wel eens tegenkomen zijn trouwens pijnklachten in de tenen. Dan blijkt dat mensen de hele dag hun tegen gekromd houden om hun stoelpoot. Soms kan een uitgebreid gesprek, waarin de klachten goed geanalyseerd worden, al genoeg zijn om iemand goed te helpen”.

Tom vervolgt: “Toen ik hoorde dat er een avondklok zou komen, vond ik het nog belangrijker dat mensen in beweging komen en wilde ik ook graag iets doen voor mensen die ‘onder de radar’ blijven; de mensen die niet snel een huisarts of fysiotherapeut bezoeken. Ik heb daarom een laagdrempelige en gratis activiteit bedacht voor de inwoners van onze wijk: Avond binnen = ochtend (Rijswijk)BUITEN! zodat onze wijkgenoten gezond en vitaal blijven”.

Op maandag- en op vrijdagochtend kunnen inwoners van RijswijkBuiten een afspraak maken met Tom tussen 6.20 en 7.40 uur. Samen maken ze dan een wandeling van twintig minuten. Hij gebruikt hierbij een gratis app, de ‘Ommetje app”. Met behulp van deze app kun je punten verzamelen en zien hoe hoog je op de ranglijst staat. Tom: “En dat geeft een soort groepsgevoel. Als je ziet dat je buurman meer punten heeft dan jij, dan wil je hem natuurlijk inhalen. Bovendien zie je dat het anderen wel lukt om regelmatig te bewegen en dat werkt heel stimulerend want waarom zou het jou dan niet lukken!?” En het is een succes want hij heeft al veel aanmeldingen en zijn collega Marjolein zal binnenkort ook gaan starten met wandelen. Ook als je liever overdag wilt lopen, mag je jezelf aanmelden om mee te doen in het Ommetje-klassement. “Het is belangrijk om, juist in deze tijd waarin we veel thuis zitten, in beweging te blijven. Bewegen heeft een positieve invloed op lichaam en geest. Dus maak tijd voor jezelf en kom in beweging!”

Wil je jezelf aanmelden? Of toch eerst nog iets meer weten? Stuur dan een berichtje naar: info@fysio-rb.nl