Corona dichtbij: Evelien Bousema (23), wijkverpleegkundige bij Florence, aan het woord

In deze serie verhalen vertellen mensen over hun ervaringen met corona. Door het coronavirus is het werk van veel mensen veranderd. Evelien Bousema vertelt over de impact van corona op haar werk als wijkverpleegkundige bij Florence.

 

Ga in gesprek met een deskundige als je twijfelt over de coronavaccinatie!

Evelien Bousema (23) is wijkverpleegkundige bij Florence. Als wijkverpleegkundige coördineert zij de werkzaamheden binnen het team. Ze beoordeelt nieuwe zorgaanvragen, voert intake gesprekken, onderhoudt contact met huisartsen en houdt de kwaliteit van de zorg in de gaten. Ook gaat zij regelmatig zelf op pad om de cliënten thuis te bezoeken en om te bespreken welke zorg precies nodig is.

Evelien vertelt: “Toen de coronacrisis uitbrak en we de besmettingscijfers in de regio alleen maar zagen stijgen, waren we in eerste instantie wel een beetje in paniek al is ‘paniek’ misschien niet helemaal het goede woord. Het bracht in ieder geval de nodige spanning met zich mee. We hadden op dat moment nog geen idee wat het coronavirus ons zou brengen en aan het begin was veel ook nog erg onduidelijk. Er was nog niet bekend aan welke regels wij ons moesten houden en hoelang je bijvoorbeeld in quarantaine moest als je in aanraking was geweest met een besmet persoon. Gelukkig zijn we al snel met handschoenen en mondkapjes gaan werken en werden de maatregelen die het RIVM voorschreef steeds duidelijker. Onze cliënten reageerden heel wisselend op de coronacrisis; sommigen vonden het best eng en waren gespannen, anderen reageerden een stuk laconieker. Voor sommige cliënten begon ook eenzaamheid een rol te spelen. Familieleden kwamen uit angst vaak minder op bezoek en ook de dagbesteding lag een tijdje stil. Persoonlijk heb ik niet echt angst ervaren maar dat komt waarschijnlijk deels omdat ik nog jong ben. Wel voel ik de noodzaak om voorzichtig te zijn zowel in het contact met de cliënten als in mijn privéleven”.

Inmiddels zijn alle zorgmedewerkers en een groot deel van de cliënten gevaccineerd. “En dat brengt veel rust met zich mee” aldus Evelien. “Ik begrijp goed dat mensen niet meer goed weten welke berichten in de media over de coronavaccinatie waarheid bevatten en welke niet. Er is natuurlijk ook veel nepnieuws in omloop. Daarom adviseer ik onze cliënten dan ook om bij twijfel in gesprek te gaan met mensen die er echt van verstand van hebben zoals de GGD of de huisarts”.