Corona dichtbij: Balletstudio Marijke de Roo

In deze serie verhalen vertellen mensen over hun ervaringen met corona. Door het coronavirus is het werk van veel mensen veranderd. Ook bij balletstudio Marijke de Roo gaat het heel anders dan voorheen en was 2020 een bewogen jaar.

 

Marijke vertelt: “In 2020 bestond de balletstudio 50 jaar, maar dit kon jammer genoeg niet gevierd worden omdat we toen in de eerste lockdown zaten. Ook kon onze jaarlijkse dansvoorstelling in de Rijswijkse Schouwburg niet plaatsvinden”.

Tijdens die eerste coronagolf werden er geen lessen meer in de balletstudio gegeven. Marijke vervolgt: “Om contact met onze leerlingen te houden en om te zorgen voor een beetje afleiding, hielden we een dansquiz. Daarmee konden leerlingen een cadeaubon winnen. En de dansers en docenten vermaakten zich ook door van alles en nog wat met elkaar te delen in de whatsapp groep: filmpjes, weetjes en tips voor dansvoorstellingen. Ook hielden we een wc-rol challenge: balanceren op spitzen met een rol wc-papier,  ja wc-papier was echt een ding in die eerste lockdown he?”

Gelukkig werd het al snel mooi weer en kon in het voorjaar en de zomer buiten les gegeven worden. Eerst werd dit gedaan op het parkeerterrein van de Rijswijkse Schouwburg. Maar vanaf juni vond dit ook op het strand plaats. Marijke: “wat een mooie ervaring was dat. Het beviel heel goed en de leerlingen vonden het ook hartstikke leuk!”.

Vanaf 1 juli konden de dansscholen gelukkig weer open maar half december moesten ook de dansscholen helaas toch weer dicht. Daarom wordt nu gewerkt met  online lessen. Zoom-lessen zorgen ervoor dat de leerlingen thuis hun les kunnen volgen. Alle lessen worden opgenomen zodat ze op een later moment ook nog teruggekeken kunnen worden. De docenten maken bovendien filmpjes met extra dansjes, danspassen en oefeningen zodat leerlingen zich thuis kunnen vermaken met hun favoriete bezigheid: dansen!  .

De dansdocenten zijn zeer betrokken bij de balletstudio. Marijke vertelt: “danslerares Roxanne Binda danste zelfs gewoon door om online lessen te kunnen verzorgen terwijl ze hoogzwanger was”. Elf dagen na haar laatste les beviel ze op 30 april vorig jaar. En ook tijdens haar zwangerschapsverlof thuis ging ze gewoon aan het werk door in haar woonkamer lessen op te nemen om zo nog iets te kunnen betekenen voor de groepen.

Marijke: “Als de coronapandemie uiteindelijk onder controle is, wil ik dat eventueel samen met andere Rijswijkse culturele organisaties groots gaan vieren. Het wordt geen bevrijdingsfestival maar je zou het eigenlijk ook wel zo kunnen noemen. Ik weet nog niet precies hoe en wat maar dat het heel feestelijk en groots wordt, staat voor mij in ieder geval vast”.