Coming out Day in Rijswijk

Vandaag is het weer nationale Coming Out Day. Een dag om aandacht te vragen voor de positie van de LHBTIQ+ inwoners in Rijswijk. Gemeente Rijswijk doet mee door het hijsen van de inclusieve regenboogvlag. Wethouder Johanna Besteman (Welzijn, Cultuur, Onderwijs & Wonen) deed dat vandaag op het Bogaardplein en roept ook anderen op dit te doen.

 

Wethouder Johanna Besteman: “In Rijswijk moet iedereen zich welkom voelen. Dan maakt het dus niet uit wat je seksuele geaardheid is of je seksuele- of genderidentiteit. We willen naar een samenleving waarin iedereen gelijk is. Want iedereen moet onbelemmerd en veilig zichzelf kunnen zijn, zonder dat daar over geoordeeld wordt of gediscrimineerd. Ik doe daarom een beroep aan onze Rijswijkers om te allen tijd dat respect naar elkaar te kunnen tonen. ”

Inclusieve regenboogvlag

Gemeente Rijswijk vervangt de 'klassieke' regenboogvlag voor de zogenoemde Progress Pride-vlag. Deze nieuwe vlag toont ook de kleuren zwart, bruin, lichtblauw, lichtroze en wit. Die laatste drie kleuren komen van de transgendervlag, zwart en bruin staan voor personen van kleur. Daarmee vertegenwoordigt de nieuwe vlag beter de diversiteit van de LHBTIQ+ gemeenschap. In de regio hijsen onder andere ook Den Haag, Delft en Westland de inclusieve regenboogvlag.

Voorgaande jaren heeft de gemeente Rijswijk regenboogvlaggen beschikbaar gesteld aan Rijswijkse verenigingen en stichtingen voor de nationale Coming Out Day. Deze regenboogvlaggen worden nog steeds gebruikt om aandacht te vragen voor queer emancipatie in de hele gemeente.

Welzijnsnota

In de Welzijnsnota van Rijswijk staan vier thema’s beschreven: eenzaamheid, mantelzorg, vrijwilligers en inclusie. Daarin staat ook de ambitie van de gemeente beschreven die gaat over gendergelijkheid; dat alle Rijswijkers zich thuis moeten voelen en wat we als gemeente daarvoor doen. Voor de uitvoering van deze Welzijnsnota is de gemeente een intensieve samenwerking gestart met lokale partners. Daardoor krijgt inclusief beleid structureel aandacht om zo de doelstellingen van de gemeente te behalen.