AED’s zijn nu beter bereikbaar

Bij gemeentelijke gebouwen hangen er vanaf dit moment ook AED's aan de buitenkant. Daardoor zijn deze apparaten nu beter bereikbaar. Belangrijk, want met een AED (Automatische Externe Defibrilator) kunt u iemands hartritme herstellen. Bijvoorbeeld als hij of zij een hartstilstand heeft.

Wethouder Volksgezondheid Björn Lugthart plaatst de laatste AED aan de gevel bij het stadhuis aan het Bogaardplein (Foto Erwin Dijkgraaf)Donderdag 22 november plaatste wethouder Volksgezondheid Björn Lugthart de laatste aan de gevel van het stadhuis, aan de kant van het Bogaardplein. Het is een van de vele nieuwe AED's die de gemeente heeft opgehangen aan de buitenkant van gemeentelijke gebouwen, in samenwerking met de Hartstichting. Hiervoor hingen de AED's alleen maar binnen, waardoor ze niet altijd bereikbaar waren. Nu zijn ze dat wel 24 uur der dag.

Wat is een AED?

Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt met een elektrische schok. Bij een hartstilstand is de kans op overleven het grootst als er binnen 6 minuten word gestart met reanimeren en defibrilleren. Waarvoor u de AED dus kunt gebruiken.

Bereikbaar

Wethouder Björn Lugthart benadrukt het belang van goede bereikbaarheid van AED's. "Omdat bij een mogelijke harstilstand elke minuut telt, is het belangrijk dat AED’s  24 uur per dag en 7 dagen per week toegankelijk zijn. Daarom hebben we ervoor gezorgd dat de AED’s bij gemeentelijke gebouwen nu permanent bereikbaar zijn voor iedereen."

U kunt een volledig overzicht van de AED’s in Rijswijk vinden via aed.rodekruis.nl.