1000 meter lange buizen WarmtelinQ in Rijswijk de grond in

Nadat vorige maand de eerste buizen van WarmtelinQ in Delft de grond in zijn getrokken, was op zaterdag 12 november Rijswijk aan de beurt. Het plaatsen van de buizen gebeurde door middel van een ondergrondse HDD-boring. HDD staat voor Horizontal Directional Drilling. Dit is een computergestuurde techniek waarmee obstakels omzeild worden.

 

Er is de hele dag gewerkt om de 1000 meter lange buizen de grond in te trekken, tot wel 25 meter op het diepste punt. Met 12 telekranen op een rij zag dit er spectaculair uit. De dag is erg soepel verlopen. De operatie was een aantal uren eerder voltooid dan verwacht. Dat kwam natuurlijk door de goede voorbereiding, maar ook door gunstige weersomstandigheden.

Er zijn tientallen belangstellenden langsgekomen om de operatie te bekijken. Wethouder Mark Wit was ook aanwezig om dit bijzondere moment bij te wonen: “Naast dat het een indrukwekkend gezicht is, betekent dit ook een mooie stap voor de energietransitie en de gasloze toekomst waar we in Rijswijk aan werken.”

Duurzaam verwarmen

WarmtelinQ is een ondergrondse leiding die restwarmte van industrieën in de Rotterdamse haven transporteert naar Den Haag en alle tussenliggende gemeenten. De leiding wordt aangelegd om een deel van de woningen en bedrijven in Zuid-Holland duurzaam te verwarmen. Door de aanleg van WarmtelinQ is er geen gas meer nodig voor het verwarmen van deze woningen en bedrijven.

WarmtelinQ loopt straks van Vlaardingen naar Den Haag. Hierdoor kunnen de gemeenten Vlaardingen, Schiedam, Midden-Delfland, Delft, Rijswijk en Den Haag van warmte worden voorzien. Er wordt nog onderzocht of het mogelijk is om ook een leiding aan te leggen tussen Rijswijk en Leiden.

Situatie Rijswijk

Zaterdag 12 november was het eerste intrekmoment van WarmtelinQ binnen Rijswijk, maar daarmee is het nog niet klaar. De komende tijd wordt er hard gewerkt aan de aanleg van de leiding. Het tweede deel van de buizen wordt eind november ingetrokken en daarna wordt er langs RijswijkBuiten nog een jaar gewerkt aan de aanleg van een deel van de leiding op de traditionele manier van graven. Voor het plaatsen van de lange buizen zullen er soms tijdelijk wegen afgesloten worden. De uitvoerder doet dit zo veel mogelijk buiten de drukke momenten, dus in de nacht of in het weekend.

Begin 2023 start de aanleg van een ander deel van de leiding. Hiervoor wordt de Prinses Beatrixlaan een aantal weken afgesloten tussen de Guntersteinweg in Den Haag en de Generaal Spoorlaan in Rijswijk. De rijbaan de andere zijde op wordt omgebouwd van twee rijstroken in de richting naar Den Haag naar één rijstrook in beide richtingen. Deze versmalling zal ongeveer 14 maanden duren.

Informatie

Houd de gemeentelijke website en sociale mediakanalen in de gaten voor meer informatie over het verdere verloop van het project. Via deze kanalen houden wij u op de hoogte over alle nieuwe ontwikkelingen.

Voor meer informatie over WarmtelinQ, hoe het project er verder uit ziet en wat het u gaat opleveren, kunt u terecht op de website van WarmtelinQ: www.warmtelinq.nl