10 november: De dag die draait om Mantelzorg

Woensdag 10 november is het de Dag van de Mantelzorg. Een jaarlijks terugkerende dag om mensen die mantelzorg geven aan een naaste, in het zonnetje te zetten. Want wat die personen soms elke dag voor een ander doen, wordt vaak als vanzelfsprekend gezien. “En dat moet veranderen, want zorgen voor een ander is ongelooflijk bijzonder”, zegt Wethouder Johanna Besteman. Daarom start gemeente Rijswijk in samenwerking met haar partners een campagne rondom mantelzorg. Doel is het laten zien wat mantelzorg is.

 

Wethouder Johanna Besteman (Welzijn): “Mantelzorg is niet altijd even duidelijk zichtbaar. Zorgen voor een zieke partner, ouder, kind of familielid wordt vaak als normaal gezien. Terwijl het buitengewoon bijzonder is. Want ook je zusje helpen omdat zij in een rolstoel zit kan mantelzorg zijn, of als jij iedere keer weer de buurman helpt met dagelijkse dingen omdat hij dat zelf niet meer kan. Mantelzorg heeft vaak effect op het eigen leven. Dat willen we met deze campagne zichtbaar maken. Daarnaast willen we inwoners die mantelzorg geven, laten zien dat er ondersteuning en hulp voor hen is. Mantelzorgers die bij Welzijn Rijswijk al geregistreerd staan ontvangen bijvoorbeeld rond 10 november de jaarlijkse mantelzorgwaardering.”

Mantelzorgwaardering

Een mantelzorger zorgt langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke of gehandicapte partner, ouder, kind, familielid of iemand anders uit de omgeving. Met de mantelzorgwaardering wil de gemeente Rijswijk hen waarderen voor hun hulp en inzet.

Naast het extraatje van € 75,00 ontvangen mantelzorgers een gratis entreekaart voor Museum Rijswijk. Er mag ook gratis een introducée mee.

Mantelzorgondersteuning

Mantelzorgers vervullen een steeds belangrijkere rol in de samenleving. De gemeente Rijswijk vindt het belangrijk om mantelzorgers die zorgen voor een Rijswijker te ondersteunen en te waarderen. Om te voorkomen dat de zorg te zwaar wordt en de mantelzorger dit niet kan volhouden, kunnen de mantelzorgconsulenten van Welzijn Rijswijk ondersteuning bieden bij de zorgtaken. Mantelzorgers kunnen er terecht voor alle vormen van mantelzorgondersteuning. Denk hierbij aan hulp thuis, tijdelijke vervanging van de zorg of gewoon voor een goed gesprek.