Marion van Lierop: "Er kan meer dan je denkt!"
Marion van Lierop verhuisde 3 jaar geleden met haar man, twee kinderen en de hond van Voorburg naar een eigen huis in de Rijswijkse Bomenbuurt. Daar genieten ze van een ongedwongen sfeer, behulpzame buren en meer groen. Duurzaam wonen is voor haar vooral experimenteren en uitproberen. Wat kun je zelf doen en welke beetjes helpen? In en om het huis kan vaak meer dan je denkt.
Mensen leggen nogal wat beslag op de omgeving en de natuur. Dat kan bewuster, vindt het gezin. Samen verzinnen ze welke beetjes helpen. Met tips van buren en Internet en een portie creativiteit werken ze aan een duurzaam thuis. Wat werkt en wat niet ontdekken ze gaandeweg. Zo is de vloer in de woonkamer voor een deel geïsoleerd met steenwol in de kruipruimte. Marion: ,,De rest volgt vast nog, want de helft die gedaan is voelt een stuk warmer onder blote voeten.”
Creatief met kozijnen
Marion kwam tot de ontdekking dat je met een beetje puzzelen, kleine aanpassingen in je gedrag en beperkte middelen al veel kunt doen. Door creatief naar de mogelijkheden te kijken kun je veel kosten besparen. Marion:,,Kijk bijvoorbeeld naar onze kozijnen. Deze waren in 1980 door een eerdere eigenaar vervangen door aluminium kozijnen met dubbel glas. De kozijnen waren verweerd bruin, maar het glas was nog goed; geen HR++, maar wel al beter dan enkel glas.Investeren in nieuwe kozijnen zou veel meer kosten dan we in 50 jaar aan stookkosten kunnen besparen. Dus zijn we gaan verbeteren: strak overschilderen, tochtstrips, kit in alle kieren en gordijnen dicht als er hele koude wind staat. Zo werd het comfort veel beter en de kosten waren te overzien. En…. we hebben geen huis vol kozijnen weggegooid, dus dat is op zich ook duurzaam.”
Zon en regen
Ook met energie opwekken wordt geëxperimenteerd. De opgewekte energie van de zonnepanelen wordt zoveel mogelijk ingezet voor eigen gebruik. ,,Een slimme Zappi laadpaal kun je zo instellen dat hij het liefst aanslaat wanneer we energie terugleveren aan het net. Zo zorgen we ervoor dat de auto alleen op zon rijdt. Met een app van de laadpaal kun je steeds zien hoeveel zon je overhoudt, met een beetje slim plannen kun je de vaatwasser of de wasmachine gratis laten draaien.”
Droge sokken
Duurzaam leven is een teamsport geworden in het gezin. Zelfs de trampoline speelt een rol als geheime reuze-regenton. Marion: ,,Om veilig te kunnen springen is de trampoline ingegraven. In het grote gat eronder past makkelijk een paar duizend liter water. Het regenwater loopt van het dak via de gewone regenton naar de kuil met vijverfolie onder de trampoline. Als we onze eigen groenten water willen geven, gebruiken we zonnestroom om dit opgeslagen regenwater naar de tuin te pompen, en nooit kraanwater. Bovendien ... levert het grappige sommen op voor de bijles: hoeveel mm regen mag er vallen als je bij het springen droge sokken wilt houden?”