Mondkapje verplicht vanaf 1 december 2020

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het dragen van een mondkapje in onder andere winkels, musea, restaurants, theaters en gemeentehuizen vanaf 1 december 2020 verplicht. Ook in het onderwijs (met uitzondering van de basisschool) moeten mensen dan een mondkapje gaan dragen. Voor contactberoepen geldt de regel zowel voor de klant als de professional, zoals de kapper of de rij-instructeur. In het openbaar vervoer was een mondkapje al verplicht, maar voortaan is dit ook het geval in stations en bij bus- en tramhaltes. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro. In dit bericht leest u meer informatie over de mondkapjesplicht.

 

Publieke binnenruimten, stationsgebouwen en luchthavens

 • De mondkapjesplicht geldt in alle publieke binnenruimten, stationsgebouwen en luchthavens. Voorbeelden van publieke binnenruimten zijn winkels, musea, benzinestations, restaurants, cafés, theaters en concertzalen.
 • Een mondkapje is niet verplicht als mensen een vaste zitplaats hebben. Concreet betekent dit dat in bijvoorbeeld restaurants of theaters dat het mondkapje af mag wanneer mensen aan tafel of in de zaal plaatsnemen. Wanneer vervolgens wordt opgestaan om naar het toilet of naar buiten te gaan, moet het mondkapje weer worden gedragen.
 • In gebouwen die bedoeld zijn voor het belijden van godsdienst, zoals kerken, moskeeën, tempels en synagogen, is een mondkapje niet verplicht.

Gevolgen voor de gemeentelijke dienstverlening

Bezoekers en medewerkers zijn verplicht om een mondkapje te dragen in de publiek toegankelijke binnenruimten van de gemeente Rijswijk: het stadhuis, Werkgeversservicepunt (WSP), Financieel Servicepunt (FSP) en Centrum Jeugd en Gezin (CJG). Dit geldt zowel voor de entrees, de ruimtes bij receptie, publiekshallen bij balies, liften en trappenhuizen. Uitgangpunt hierbij is dat bezoekers en medewerkers zelf een mondkapje verzorgen. De medewerkers van de balies en receptie worden beschermd door veiligheidsschermen. Zij hoeven daarom geen mondkapje te dragen als ze achter het scherm zitten.

Huwelijken

Bij huwelijken geldt het dragen van mondkapjes niet in de trouwzaal. Wel wordt in de overige ruimten op de begane grond van het stadhuis, zoals de entree, hal en foyer, dringend verzocht om een mondkapje te dragen.

Onderwijs

In het voortgezet onderwijs, het voortgezet speciaal onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs moeten leerlingen, studenten, leraren en ander personeel een mondkapje dragen als zij zich door het schoolgebouw bewegen.

 • Het mondkapje kan af tijdens de les, wanneer iedereen een vaste zit- of staanplaats heeft.
 • Een docent hoeft dus geen mondkapje te dragen op het moment dat hij of zij voor de groep staat, maar wel bij een ronde door het klaslokaal.
 • Gym, zang, toneel, dans en bepaalde vormen van praktijkonderwijs zijn uitgezonderd van de mondkapjesplicht.

Contactberoepen en zorgverleners

 • Bij contactberoepen is de anderhalvemeter-maatregel vaak niet realistisch. Daarom wordt ook bij onder andere de kapper, tijdens de rijles en bij de nagelstylist het dragen van een mondkapje verplicht. Dit geldt zowel voor de klant als voor de beoefenaar van het contactberoep.
 • Zorgverleners zoals huisartsen en fysiotherapeuten zijn uitgezonderd van de plicht. Toch zal het vaak zo zijn dat ook daar gevraagd wordt een mondkapje te dragen. Op basis van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) hanteren ziekenhuizen en zorginstellingen eigen regels ten aanzien van mondkapjes of andere persoonlijke beschermingsmiddelen. Patiënten, bezoekers en zorgverleners dienen deze te volgen.

Uitzonderingen

 • De verplichting tot het dragen van een mondkapje geldt niet voor mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen of opzetten. De politie en boa’s kunnen mensen vragen zelf aannemelijk te maken dat deze uitzondering voor hen geldt.
 • Mondkapjes zijn ook niet verplicht tijdens het sporten, acteren, muzikale repetities of optredens en het geven van interviews op radio en tv.

Dragen van een mondkapje

Een mondkapje moet de neus en mond volledig bedekken en het moet ontworpen zijn om de verspreiding van virussen tegen te gaan. Medische mondneusmaskers zijn bedoeld voor de zorg; mondkapjes zijn geschikt voor gebruik in winkels, op school, in het OV en bij de kapper. Gebruik daarom bij voorkeur mondkapjes die te koop zijn bij de drogist of de supermarkt. Een spatscherm (faceshield) bedekt de neus en mond niet volledig, en mag daarom niet worden gebruikt als alternatief voor een mondkapje. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een sjaal of bandana.

Instructie dragen van een mondkapje

 • Reinig uw handen voordat u het niet-medisch mondkapje opzet.
 • Gebruik de touwtjes of elastieken om het mondkapje op te zetten. Raak de binnenkant niet aan.
 • Zorg dat het mondkapje goed aansluit op het gezicht en de neus, mond en kin bedekt.

Meer informatie en veelgestelde vragen over het gebruik van mondkapjes is te vinden op de website van de Rijksoverheid