Corona dichtbij: arts teststraat aan het woord

In deze serie verhalen vertellen mensen over hun ervaringen met corona. Door het coronavirus is het werk van hulpverleners in onze regio anders geworden. Thijs is arts in de XL-teststraat in de Broodfabriek en vertelt over zijn werk.

 

Thijs Albers (arts) werkt namens het Rode Kruis in de GGD XL-teststraat in de Broodfabriek. In maart van dit jaar was hij net afgestudeerd en op zoek naar een baan. Hij wist nog niet zo goed wat hij precies wilde gaan doen en was van plan om zich als basisarts in een ziekenhuis verder te gaan oriënteren op zijn loopbaan. En toen brak de coronapandemie uit. Thijs besloot meteen om het roer om te gooien en om zich in te gaan zetten voor de medische dienst van het Rode Kruis die ook personeel levert aan de testlocaties van de GGD.

Nu werkt hij in de XL-teststraat in de Broodfabriek. Op alle testlocaties werken medisch geschoolde mensen. Mocht er iets gebeuren, dan kan hij als arts eerste hulp verlenen. De mensen die de testen afnemen worden ‘bemonsteraars ’genoemd. Zij krijgen eerst een training en krijgen begeleiding bij het uitvoeren van de testen. Thijs is zo’n begeleider. Hij ziet er op toe dat de testen goed worden uitgevoerd en biedt een helpende hand als er iets gebeurt, bijvoorbeeld als iemand flauw valt door de hitte zoals afgelopen zomer wel eens gebeurde. Ook houdt hij toezicht op het navolgen van de strenge hygiënemaatregelen in de teststraat.

Thijs: “Toen de pandemie uitbrak dacht ik: ik ben beter inzetbaar dan veel anderen vanwege mijn medische studie. Ik kan me nu inzetten voor het bestrijden van een wereldprobleem en echt iets bijdragen om  mensen te helpen. En mensen helpen, daarom ben ik arts geworden. Ik loop zo’n 40 tot 50 uur per week rond in de teststraat. En misschien raar om te zeggen, maar ik vind het heel leuk om te doen. Er komen per dag tussen de 400 en 1000 mensen voorbij. Ze zijn allemaal heel verschillend; de een is heel rustig en de ander is juist angstig en zenuwachtig voor wat er gaat gebeuren. Het is fijn om mensen gerust te kunnen stellen. En de mensen zijn dankbaar voor wat we doen. Wij nemen onzekerheid weg; mensen weten na het doen van een test dat het gelukkig allemaal wel meevalt, en dat lucht op”. 

Hij vervolgt: “Ik wil wel graag iedereen oproepen om alsjeblieft voorzichtig te doen. Ik weet uit eigen ervaring  hoe moeilijk het is om weinig sociale ontmoetingen te hebben. Maar als we er nu in slagen om het virus beter onder controle te krijgen, dan kunnen we straks weer veel meer sociale dingen doen. Dat is uiteindelijk waar ieder mens behoefte aan heeft. Dus mensen, wees voorzichtig, let goed op jezelf en let ook goed op elkaar”.

Foto: Thijs Albers