De reuzenberenklauw is een grote plant van soms wel 3,5 meter hoog met witte bloemschermen. De bloemen kunnen 50 cm groot worden. De plant bloeit van juni tot ver in de herfst. Als de plant is uitgebloeid,sterft hij af. Op de wortel groeit het volgende jaar een nieuwe plant.
Hoe herken ik de reuzenberenklauw
De reuzenberenklauw maakt bladeren van minstens één tot anderhalve meter lang en heeft schermbloemen. De met brandharen behaarde bladeren zijn grof gezaagd en diep ingesneden. De buisvormige geribbelde stengel van de bladeren kan 10 centimeter lang worden en is roodgevlekt De plant groeit op vochtige grond in de volle zon.
Gevolgen van contact
Ongeveer 24 uur na het contact met het sap van de reuzenberenklauw of oppervlakkige aanraking in combinatie met zonlicht kunnen huidbeschadigingen zoals jeukende, rode vlekken of blaasjes ontstaan. Na enkele uren kunnen deze zich ontwikkelen tot (grote) blaren. De blaren zien eruit als ernstige brandwonden en genezen na 1 tot 2 weken. Hierna kunnen littekens gevormd worden en kan de huid bruin verkleuren.
Wanneer sap van de reuzenberenklauw in de ogen terechtkomt kan dit in ernstige gevolgen hebben, ook is het zeer gevaarlijk als sap in de mond terechtkomt. Het sap is namelijk giftig.
Wat moet u doen na contact
- Was de huid direct af met water en zeep. Als het niet mogelijk is om uw huid af te spoelen, dek de huid dan af.
- Na het spoelen dekt u de huid af zodat er geen zonlicht op komt. Het is verstandig om een week uit de zon te blijven.
- Wrijf het sap niet uit over de huid en raak het gezicht niet aan
- Ga naar de huisarts als er toch ‘iets’ te zien is
- Heeft u sap in de ogen gekregen, dan moet u uw ogen direct uitspoelen met veel water en meteen daarna contact opnemen met de huisarts
- Ga direct naar de spoedeisende hulp als u het sap in de mond heeft gekregen.
De gewone berenklauw
De gewone berenklauw (Heracleum sphondylium) is familie van de reuzenberenklauw, maar is kleiner (tot 2 meter). Het sap van deze plant is minder schadelijk (fototoxisch) dan dat van de reuzenberenklauw, maar kan na blootstelling aan zonlicht toch blaren veroorzaken.
Het verwijderen van de reuzenberenklauw
Het is voor de gemeente niet mogelijk om zonder hulp van terreinbeheerders en tuinbezitters gebieden vrij te houden van reuzenberenklauw. Alleen een gezamenlijke aanpak van terreinbeheerders en tuinbezitters heeft effect. U wordt daarom verzocht om de reuzenberenklauw bij uw in de tuin te verwijderen. De reuzenberenklauw moet u voorzichtig weghalen. Draag daarbij beschermende kleding die het hele lichaam bedekt en een beschermende bril of laat deze door een hovenier weghalen.
Wat doet de gemeente
In gebieden waar reuzenberenklauwen veelvuldig voorkomen wordt extra gemaaid om de reuzenberenklauwen onder controle te houden. De reuzenberenklauw wordt bestreden op locaties waar veel mensen komen of in de buurt van kinderspeelplaatsen. Naast het maaien worden ook schapen ingezet om de berenklauw te bestrijden in de parken en op plekken die moeilijk bereikbaar zijn met de maaimachine, zoals in het Elsenburgerbos en het Wilhelminapark.
Een reuzenberenklauw, die in een park een plantsoen of aan de slootkant op enkele meters van een fiets- of voetpad staat, laat de gemeente in principe staan. Mocht u een berenklauw weten die op een gevaarlijke locatie staat? Geef dat door aan ons Klant Contact Center tel. 14 070 of geef het digitaal door meldpunt@rijswijk.nl. Na melding beoordelen we de locatie en gaan zo nodig extra maaien.