Ook in Rijswijk nestelt de eikenprocessierups zich in veel eiken. Het beestje kan vervelende klachten veroorzaken. Denk hierbij aan flinke jeuk, huidirritaties en zelfs ademhalingsproblemen. De gemeente Rijswijk bestrijdt de eikenprocessierups op verschillende manieren. We zorgen voor een aantrekkelijke omgeving voor de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Koolmezen, vleermuizen en insecten eten de eikenprocessierups. Daarom heeft de gemeente netkasten voor koolmezen en vleermuizen opgehangen en zorgen we voor bloemrijke bermen die aantrekkelijk zijn voor insecten. Hiermee helpen we de natuur een handje met het terugdringen van de eikenprocessierups. Daarnaast worden bomen waarin de eikenprocessierups wordt gevonden, gemarkeerd met een lint om de stam. Een gespecialiseerd bedrijf zuigt vervolgens de nesten van rupsen met grote stofzuigers weg. Daarbij geven we voorrang aan plekken waar veel mensen langskomen (zoals doorgaande wandel- en fietspaden) en plekken met gevoelige functies (zoals schoolpleinen of sportvelden).
Helpt u mee?
De gemeente brengt de locaties met eikenprocessierupsen in kaart. Op onderstaande kaart (klik op de kaart voor meer informatie) kunt u de stand van zaken zien. Mocht u op een andere locatie een nest van de eikenprocessierups hebben gezien, meld dit via ons Klant Contact Center via 14 070 of maak een melding.
Wat is de eikenprocessierups?
De eikenprocessierups is de larve van de nachtvlinder die haar eitjes in de maand augustus in de toppen van de eikenbomen legt. Het is een behaarde rups die van april, als de eitjes zijn uitgekomen tot ongeveer half juli op eikenbomen voor kan komen. De rupsen gaan groepsgewijs, in processie, op zoek naar voedsel - eikenbladeren - in de toppen van de bomen.
Hoe herken ik de nesten van de eikenprocessierups?
Vanaf het begin van de ontwikkeling (april t/m half mei) tot het derde larvestadium maken de eikenprocessierupsen nog geen nesten. In het vierde larvestadium (ongeveer vanaf tweede helft mei) gaan zij zich verzamelen om te nestelen. Dan ontstaan spinsels op de plekken waar de rupsen hun nesten beginnen te bouwen. Nesten kunnen worden gevormd op stam, stamvoet, onder takken en onder takaanhechtingen van bomen. De spinsels aan de buitenzijde van het nest lijken op een witte nylonkous.
Gezondheidsklachten
Vooral in de periode tot eind juni, wanneer de rupsen brandharen krijgen, brengen ze veel ongemak met zich mee. Maar ook in de periode daarna, wanneer de rupsen in vlinders veranderen en hun brandharen uit de nesten waaien, kunnen ze voor ongemak zorgen. De brandharen zijn pijlvormig met weerhaakjes en kunnen gemakkelijk de bovenste huidlaag, de ogen en zelfs de bovenste luchtwegen binnendringen. Vermijd daarom contact met de eikenprocessierups of resten ervan zoveel mogelijk. Spoel na aanraking met een rups of bij klachten, de huid en/of ogen goed af met water. Wrijven of krabben verergert de irritatie. Meestal verdwijnen de klachten binnen twee weken. Bij ernstige klachten kunt u het beste contact opnemen met de huisarts.