We spreken van grondwateroverlast als u door toedoen van het grondwater niet meer goed kunt wonen in uw huis. Bijvoorbeeld als er sprake is van schimmelvorming, of als er een te hoge luchtvochtigheid optreedt in de woonkamer.
U kunt hierdoor gezondheidsklachten krijgen, en de houten constructievloer kan schade oplopen. Bij moderne woningen (met een leeftijd tot ongeveer 30 jaar) met betonnen constructievloeren is vaak geen sprake van overlast in woonruimtes. Oorzaken van grondwateroverlast kunnen zijn: een slecht doorlatende bodem, een lage ligging van een woning, een te diepe kruipruimte, weinig oppervlaktewater, een hoog waterpeil in de sloten, bouwkundige gebreken zoals lekke kelders enzovoort. Behalve grondwater kunnen ook regenwater en oppervlaktewater voor overlast zorgen. Denk aan overlast door regenwater dat op straat blijft staan, een overstromende sloot.
Verantwoordelijkheden
Er zijn meerdere partijen die een gedeelde verantwoordelijkheid hebben voor het ondiepe grondwater: de perceeleigenaar, de gemeente en het waterschap. Lees wat ze doen.
Kosten
Voor het oplossen van grondwaterproblemen betaalt de gemeente de kosten van maatregelen in het openbare gebied (als maatregelen zinvol zijn). Bewoners en bedrijven betalen de kosten voor maatregelen op het eigen perceel.
Wat doet de gemeente?
Sinds 2008 draagt de gemeente zorg voor het grondwater. Om deze taak goed in te vullen heeft Rijswijk het grondwatersysteem geanalyseerd en monitort ze de grondwaterstanden.
Stappen
Om te bepalen wanneer en op welke wijze de gemeente in actie komt bij grondwateroverlast, kunt u het onderstaande stappenplan volgen.
- Als er een melding binnenkomt, beoordeelt de gemeente eerst de mate van overlast.
- Als op grote schaal structurele grondwateroverlast optreedt (bijvoorbeeld in een hele wijk), kan de gemeente besluiten tot algemene maatregelen.
- De gemeente legt alleen een nieuwe leiding aan als dit kan worden uitgevoerd in combinatie met het vervangen van het riool of met wegverharding.
- Als de grondwateroverlast beperkt is tot een paar woningen, dan is het de taak van de perceeleigenaar om maatregelen te treffen.
- In dat geval kunt u de gemeente verzoeken om het (drainage)water af te voeren op het gemeentelijke riool.