Uit landelijke scans blijkt dat Rijswijk nog niet goed presteert op het gebied van duurzaamheid. In de gemeentelijke duurzaamheidsindex 2015 zijn alle 393 Nederlandse gemeenten met elkaar vergeleken en staat Rijswijk op plaats 371. Er is dus nog veel te doen.
In augustus stelde het college het meerjarenplan vast als aanvulling op de eerdere duurzaamheidagenda2020. In het meerjarenplan maken we een verbinding tussen diverse duurzaamheidsthema’s en vindt u welke kansen wij zien om de duurzaamheid te verbeteren in Rijswijk. Hoe zorgen we voor minder energieverbruik en meer duurzaam opgewekte energie, meer bloemen en bijen, minder luchtvervuiling en een betere afvalscheiding?
Meerjarenplan
Via het meerjarenplan (pdf) geven we invulling aan de volgende doelen:
- Een duurzame gemeentelijke organisatie in 2030
- Energiegebruik verminderen en aandeel duurzame energie verhogen tot een energieneutrale gemeente in 2050
- Biodiversiteit vergroten
- Milieukwaliteit verbeteren
- Watersysteem klimaatproof maken
- Afvalstromen verminderen tot 75% door hergebruik van afval
Met behulp van het meerjarenactieplan bouwen we aan een duurzame gemeente. Daarin hebben we als gemeente een belangrijke rol maar wij kunnen dit niet zonder onze inwoners en bedrijven. Juist uw bijdrage is van groot belang. Laat het ons daarom weten als u iets mist in het meerjarenplan. Ook als u aanvullingen heeft of een rol ziet voor uzelf: laat het ons weten. Dat kan via duurzaam@rijswijk.nl.
Wat doen we al?
De gemeente wil alle accommodaties die zij in bezit heeft verduurzamen. Zo is het dak van sportvereniging Vredenburgh op woensdag 19 juli voorzien van zonnepanelen.
Natuurlijk hebben wij voorafgaand aan het vaststellen van het meerjarenplan niet stil gezeten. Hieronder een greep uit onze maatregelen:
- Samen met 5 andere gemeenten kopen we groene stroom in. Deze is bestemd voor alle gemeentelijke elektra: gemeentelijke gebouwen, stoplichten, pompen en gemalen en openbare verlichting.
- Nieuwe stoplichten voorzien we standaard van LED-lampen.
- Waar mogelijk leggen we natuurvriendelijke oevers aan en plaatsen we bijenvriendelijke beplanting.
- We voeren omgekeerd inzamelen in om een beter scheidingsgedrag te stimuleren.
- We faciliteren oplaadpunten voor elektrische auto’s.
- We stimuleren andere vervoersvormen zoals fietsen via de aanleg van fietspaden.
- In gemeentelijke gebouwen plaatsen we energiezuinige lampen, slimme energiemeters op afstand, bewegingssensoren en waterbesparende installaties.
- Samen met VVE’s werken we aan energiebesparing bij de bestaande woningvoorraad.
- We wekken duurzame energie op met zonnepanelen bij gemeentelijke gebouwen, zoals de gemeentewerf.
- We realiseren energie nul woningen in RijswijkBuiten door het plaatsen van onder andere warmtepompen en zonnepanelen bij nieuwbouwlocaties.
- We streven naar een 100 procent duurzaam inkoopbeleid. Hierbij houdt Rijswijk rekening met milieuaspecten en sociale aspecten in alle fasen van het inkoopproces.
- We experimenteren met biologische varianten op onze producten, zoals onze koffie- en theebekers.
- We stimuleren andere partijen via onze aanbestedingen om een werkzoekende in dienst te nemen.