Havenkwartier

Een plek waar mensen graag komen werken en fijn kunnen wonen. Die toekomstbestendig is. Waar je heerlijk kunt fietsen of wandelen langs het vele groen. Waar je tijd aan of zelfs óp het water kunt doorbrengen. Door 2.500 woningen te bouwen en de omgeving te verrijken met groen, natuur, recreatie en horeca wordt Het Havenkwartier een uniek stadsdeel waar iedere Rijswijker graag komt.

Impressie vanaf de Prunuskade richting het Havenkwartier van de mogelijke bebouwing  op de kop langs het Jaagpad thv de Steenplaetstraat en  Limpergstraat

Waar

Het Havenkwartier is omringd door de Prunuskade, Handelskade, Burgermeester van Elzenlaan, Limpergstraat en het  Jaagpad. Het Havenkwartier ligt dichtbij de A4 en tegen het kanaal De Vliet in de Plaspoelpolder.

Waarom

Als voormalig bedrijventerrein is het Havenkwartier een versteende wijk met veel leegstand. In het Havenkwartier bieden de haven en de Vliet grote kansen om aangenaam te wonen en te verblijven. Het bedrijventerrein aan de haven van Rijswijk verandert de komende jaren in een levendige, groene stadswijk waar bedrijvigheid, wonen en recreëren bij elkaar horen.

Hoe

De bedrijven blijven en er komen ruim 2.000 woningen door leegstaande kantoren om te bouwen naar woningen. En nieuwe appartementen toe te voegen. Je kan hier straks op verrassende hoogte wonen!

Ook komen er recreatiemogelijkheden, bijvoorbeeld in en om de haven.  Verder komen er groene ontmoetingsplekken tussen de vernieuwde gebouwen. Om de bereikbaarheid voor voetgangers en fietsers te verbeteren komt er een brug over de haven. De verkeersinstallatie op het kruispunt van de Handelskade met de Burgemeester Elsenlaan krijgt een aanpassing, zodat ook het gemotoriseerd verkeer door blijft stromen.

Gemeente Rijswijk en projectontwikkelaars werken samen om dat mogelijk te maken.

Wanneer

Fase 0

 

2018

Oplevering kluswoningen Koopmansstraat 1

2018

Oplevering Harbour Village kleinschalige bedrijfsruimten

2022/2023

Vernieuwing voormalig kantoorgebouw Burgemeester Elsenlaan 321 naar 142 appartementen in de vrije huursector

Fase 1

 

2022 – 2023

Bouwplannen uitwerken & wettelijke procedures doorlopen

(bestemmingsplannen wijzigen / omgevingsvergunning aanvragen)

2023 – 2029

Bouwtijd verschillende projecten

Vanaf 2025

Oplevering eerste woningen

Vanaf 2025

Opnieuw inrichten van de openbare ruimte

 

 

Fase 2

Planvorming nog niet gestart. Planning nog niet bekend

 

Faseringskaart

Hier vindt u de faseringskaart.