Inschrijven in Nederland voor studie of werk

Als u in Nederland werkt of studeert, dan heeft u een burgerservicenummer (BSN) nodig. Dit nummer ontvangt u na registratie in de Basisregistratie Personen (BRP). Hoe u zich inschrijft, hangt af van de duur van uw verblijf in Nederland.

• U woont niet in Nederland of u woont korter dan 4 maanden in Nederland. Schrijf u in als niet-ingezetene bij 1 van de gemeenten in Nederland waar dit mogelijk is. U krijgt dan een burgerservicenummer. Dit nummer is persoonlijk en bedoeld voor het contact met de Nederlandse overheid. Bijvoorbeeld als u in Nederland wilt werken of studeren. Of als u een Nederlands pensioen krijgt, maar in het buitenland woont.
  • U blijft langer dan 4 maanden in Nederland. Schrijf u dan in als ingezetene in de gemeente waar u woont.

Werkgevers kunnen een groep niet-ingezetenen laten inschrijven. Dit kan bij een groep van meer dan 8 personen. Maak hiervoor een afspraak bij 1 van de gemeenten waar niet-ingezetenen ingeschreven kunnen worden.

U kunt zich niet bij alle gemeenten laten inschrijven als niet-ingezetene.