Waarom zet de gemeente Rijswijk in op deelscooters?
In de gemeente Rijswijk worden de komende jaren een groot aantal woningen gebouwd waardoor het aantal inwoners stijgt. Dat zorgt voor een toename van het verkeer. Ook een groeiende economie zorgt voor meer drukte op de weg. Om iedereen zich snel en veilig te kunnen laten verplaatsen én de leefbaarheid hieronder niet te laten lijden, zet de gemeente onder andere in op alternatieve manieren van vervoer. Deelscooters zijn hier een voorbeeld van.
De huidige inzet op de deelscooters is een pilot om te leren over de voor- en nadelen van deelscooters en hoe we dit het beste kunnen reguleren.
Welke aanbieders van deelscooters zijn actief in Rijswijk?
In Rijswijk kan gebruik gemaakt worden van de elektrische scooters van Felyx en van GO-sharing
Hoe wordt omgegaan met de overlast, zoals die ook wel in omliggende gemeenten is voorgekomen?
Met de aanbieders zijn afspraken gemaakt waar er wel en niet geparkeerd mag worden. Bij overlast en veelvuldig foutief parkeren van de scooters wordt er snel geschakeld met de aanbieders om de problemen te verhelpen. Klachten, ook die van omwonenden worden door de aanbieders binnen vier uur behandeld.
Wat doe ik als een deelscooter foutief geparkeerd staat?
U kunt een melding maken bij de aanbieders Felyx en GO-Sharing. Bij Felyx via: https://felyx.typeform.com/to/MPgJtT En bij GO-Sharing via https://gosharing.typeform.com/to/hu2B1TLK
Zitten er voor de gebruikers consequenties aan het foutief parkeren van deelscooters?
Ja, veelvuldig foutief parkeren of overlast veroorzaken wordt bestraft. Bij de eerste keer krijgt de gebruiker een waarschuwing, de tweede keer een boete en bij de derde keer een boete en uitsluiting tot het gebruik van de deelscooters.
Wat doet de gemeente bij het veelvuldig foutief parkeren van deelscooters op dezelfde locatie?
De aanbieders en de gemeente geven veel aandacht aan eventuele overlast. Onze handhavers zijn extra alert op verkeerd geparkeerde deelscooters. Bij veelvuldig foutief parkeren van deelscooters gaan we snel in overleg met de aanbieders. De aanbieders kunnen binnen een minuut gebieden toevoegen of afmelden.
Hoe verloopt het proces tot het wijzigen van het servicegebied waar deelscooters mogen staan?
Dit gaat in samenspraak met de aanbieders. Bij veel meldingen van bijvoorbeeld overlast of juist vraag kunnen aanbieders snel het servicegebied wijzigen door locaties toe te voegen of af te melden. Klachten over deelscooters kunt u melden op 14070 of via stadhuis@rijswijk.nl.
Hoe gaan deelscooteraanbieders om met de inkomende klachten en wat gebeurt er als er veel klachten binnenkomen?
De aanbieders behandelen klachten binnen 4 uur en bij veelvuldig inkomende klachten of herhaalde klachten, wordt in samenspraak met de gemeente bepaald of er en zo ja, welke gebieden uitgesloten worden.
Kan bij veelvuldig terugkomende overlast de samenwerking met de deelscooteraanbieders stopgezet worden?
De inzet van deelscooters is een pilot voor één jaar. Mocht hiervoor aanleiding zijn dan kan de samenwerking tussentijds worden stopgezet.