Met het dichtdraaien van de kraan van de grondwaterpompen door de Gistfabriek heeft Delft een begin gemaakt met het geleidelijk terugdringen van de grondwaterontrekking. Het dichtdraaien van de kraan van de grondwaterpompen in april komt niet als een verrassing voor het college van B&W van Rijswijk. Deze ontwikkeling was voorzien. Met buurgemeente Delft heeft Rijswijk hierover afspraken gemaakt.
DSM heeft in het verleden toestemming gekregen om grondwater te onttrekken voor de bedrijfsprocessen van de Gistfabriek. De grote hoeveelheid grondwater die vroeger werd gebruikt is nu niet meer nodig. DSM heeft deze ontwikkeling tijdig aangegeven, zodat de gemeente maatregelen kon nemen.
Monitoring
Om de waterontrekking te kunnen overnemen van DSM heeft de gemeente Delft nieuwe pompputten aangelegd. Daarnaast zijn meetpunten aangebracht in het gebied waar de onttrekking van invloed is. De grondwatermeetpunten registreren de invloed van de vermindering van de grondwateronttrekking. Ook in Rijswijk wordt zo de grondwaterstand in de gaten gehouden.
Een beheersbaar systeem is ingericht om de hoeveelheid opgepompt grondwater in kleine stapje te verminderen. De gevolgen voor de grondwaterstand worden zorgvuldig gemonitord.
Na elke stap in het proces wordt telkens een nieuw besluit genomen over de te nemen vervolg stap. Gedacht wordt aan een periode van ongeveer 10 jaar om de grondwateronttrekking af te bouwen.
Waterontrekking Delft
De gemeente Rijswijk draagt jaarlijks financieel bij om de pompen te laten draaien. Rijswijk vindt het belangrijk dat deze taak zorgvuldig wordt uitgevoerd.
Op dit moment worden er geen directe gevolgen van de geleidelijke afbouw van de grondwateronttrekking verwacht binnen de gemeente Rijswijk. Mocht de grondwaterstand plaatselijk stijgen dan kan de gemeente besluiten om ter plaatse extra drainage aan te leggen.