Werkzaamheden Spoorbrug RijswijkBuiten

In het weekend van 22 tot 25 november 2019 starten de werkzaamheden voor het plaatsen van een nieuwe spoorbrug, geschikt is voor vier sporen, over de Kerstanjewetering op de grens van Rijswijk en Delft. Het is mogelijk om te komen kijken naar de werkzaamheden.

Logo ProRail

In de zomer van 2019 is ProRail gestart met de uitvoering van het Project Hoogfrequent Spoorvervoer Rijswijk – Rotterdam. ProRail maakt het spoor geschikt om meer treinen te kunnen laten rijden en zo het reizen per trein gemakkelijker te maken. Voor Rijswijk betekent dit een uitbreiding van twee naar vier sporen. De spoorbrug over de Kerstanjewetering op de grens van Rijswijk en Delft maakt plaats voor een brug die geschikt is voor vier sporen. De voorbereidingen voor het werk waren al begonnen. Met de eerste treinvrije periode van 22 tot 25 november 2019 start de daadwerkelijke uitvoering. Tijdens de treinvrije periode wordt er dag en nacht op drie locaties in Rijswijk aan het spoor gewerkt.

In mei 2019 heeft er een inloopbijeenkomst plaatsgevonden om de wijk te informeren over de wijzigingen in Rijswijk en omgeving, namelijk de spoorverdubbeling en de nieuwe spooronderdoorgang RijswijkBuiten aan de Laan van ’t Haantje. Heeft u de bijeenkomst gemist? Klik hier voor een video-impressie. Bovendien kunt u de brochure op deze pagina downloaden

Spooronderdoorgang RijswijkBuiten – funderingen

De eerste damwanden voor de bouwkuipen voor de tunnelingang oost en west zijn in de grond getrild. De contouren van de inritten zijn daarmee nu al te zien. De komende periode gaat aannemer Strukton hiermee verder. In de treinvrije periode werkt Strukton aan een nieuwe funderingsconstructie onder het spoor. Het spoor, de dwarsliggers en ballast moeten daarvoor eerst worden weggehaald en aan het einde van de treinvrije periode worden teruggebouwd. De bovenleiding wordt omhoog gehouden door kranen. Vervolgens brengt een machine funderingspalen de grond in. De zogenaamde Tubexpalen worden de grond in geschroefd. Dit is een geluidsarme methode, die zorgt voor minder hinder in de omgeving. Tegelijkertijd worden ook damwanden in de spoorbaan geplaatst om later de bouwkuip te kunnen ontgraven.

Nieuwe sporen – ruimte maken

De twee nieuwe sporen komen aan weerszijde van de huidige sporen te liggen. De grond langs de spoorbaan wordt daarom opgehoogd. In de afgelopen periode is de voormalige sloot uitgediept een aangevuld met zand. In de treinvrije periode wordt de damwand naast de spoorbaan weer verwijdert. De sloot aan de westzijde wordt in de treinvrije periode over de gehele lengte van overweg ’t Haantje tot aan het Wilhelminapark verder uitgegraven en ook weer met zand aangevuld. De periode daarna wordt de spoorbaan verder opgehoogd zodat de ondergrond kan inklinken.

Brug bij de Kerstanjewetering – funderingen

De brug bij de Kerstanjewetering wordt breder en komt hoger te liggen zodat de doorvaarthoogte voor recreatievaart 1,80 meter wordt. In de treinvrije periode werkt de aannemer aan de fundering van de nieuwe brug. Nadat het spoor, de dwarsliggers en ballast zijn verwijderd, is er ruimte om ook op deze locatie Tubexpalen de grond in te schroeven. Aan de kade bij de brug worden nieuwe damwanden geplaatst als toekomstige beschoeiing. Dit werk gaat dag en nacht door en ook na de treinvrije periode. Overdag werkt de aannemer vanaf een ponton op het water. Het is mogelijk om te komen kijken naar de werkzaamheden.

Treinvrije periode van 22 tot 25 november 2019

Tijdens de treinvrije periode is de overweg ’t Haantje van donderdag 21 november 19:00 uur tot maandag 25 november 7:00 uur afgesloten. De woningen en bedrijven aan ’t Haantje blijven bereikbaar. Er wordt ter plekke een omleidingsroute aangegeven. Fietsers worden omgeleid via de Ruys de Beerenbrouckstraat in Delft. Tijdens de treinvrije periode rijden er van 22 tot en met 24 november 2019 geen treinen tussen Den Haag Centraal/Den Haag Laan van NOI en Rotterdam. NS zet bussen in. Reist u tijdens deze periode met de trein? Kijk dan voor de actuele reisinformatie op www.ns.nl. Of raadpleeg 9292 voor een reisadvies op maat, via www.9292.nl of telefonisch via 0900-9292 (€0,90 per minuut).

Heeft u vragen?

U kunt ProRail bereiken via www.prorail.nl/contact. Of bel 0800-776 72 45 (gratis). Dat kan doordeweeks tussen 8.00 uur en 18.30 uur en bij noodgevallen of ernstige overlast natuurlijk ook buiten kantoortijden. Op www.prorail.nl/rijswijk vindt u meer informatie over het project.