Na de basisschool gaat een leerling door naar het voortgezet onderwijs. De leerling is dan ongeveer 12 of 13 jaar.
Het voortgezet onderwijs in Nederland kent drie opleidingen:
- voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo), inclusief leerwegondersteunend onderwijs (lwoo) (vierjarige opleiding);
- hoger algemeen voortgezet onderwijs (havo) (vijfjarige opleiding), en
- voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (vwo) (zesjarige opleiding).
Voor meer informatie: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/voortgezet-onderwijs
Praktijkonderwijs
Naast voortgezet onderwijs is er praktijkonderwijs. Dit is bedoeld voor leerlingen van 12 t/m 18 jaar die moeite hebben met leren. In het praktijkonderwijs leren leerlingen niet alleen uit boeken en online, maar vooral ook door te doen. In de praktijk dus. Om toegelaten te worden tot het praktijkonderwijs is een toelaatbaarheidsverklaring Praktijkonderwijs nodig. De school waar de leerling staat ingeschreven vraagt deze verklaring aan. Het samenwerkingsverband Passend Onderwijs verstrekt de verklaring.
Voortgezet onderwijs kiezen
Hier vindt u informatie onder middelbare scholen en kunt u scholen vergelijken.
Praktijkonderwijs
VMBO/MAVO
HAVO/VWO
Internationaal voortgezet onderwijs
Bekijk meer informatie over internationaal voortgezet onderwijs op de website van gemeente Den Haag.
Doorstromen
Na het voortgezet onderwijs kunnen leerlingen doorstromen naar het mbo (middelbaar beroepsonderwijs), het hbo (hoger beroepsonderwijs), de universiteit of naar werk. Het eindresultaat dat de leerling op de middelbare school gehaald heeft, bepaalt (deels) welke vervolgopleiding hij kan kiezen.
Een passende vervolgopleiding bevordert een goede start op de arbeidsmarkt. Het is daarom belangrijk een goede keuze te maken. Kijk ook op www.bekijkjetoekomstnu.nl.
Leerplicht en kwalificatieplicht
Elk kind is leerplichtig tot en met 16 jaar. Voor jongeren tussen 16 en 18 jaar geldt de kwalificatieplicht. Dat betekent dat hij of zij een startkwalificatie moet behalen, dat is een vwo- of havo-diploma óf een diploma van een mbo-opleiding op tenminste niveau 2.