In Nederland kunnen kinderen al vanaf hun vierde jaar naar school. Vanaf het vijfde jaar geldt de volledige leerplicht. Is uw kind vijf geworden? Dan moet hij of zij op de eerste dag van de maand erna naar school. Elk kind is leerplichtig tot en met 16 jaar.
Voor jongeren tussen 16 en 18 jaar geldt de kwalificatieplicht. Dat betekent dat hij of zij een startkwalificatie moet behalen, dus een vwo- of havo-diploma óf een diploma van een mbo-opleiding op tenminste niveau 2. Het doel van deze plicht is dat elke jongere een diploma haalt. Dit vergroot de kansen op de arbeidsmarkt.
Leerplichtwet
De leerplicht is een belangrijk instrument bij het beschermen van het recht op onderwijs. De duur van dit leerrecht is gelijk aan de duur van de leerplicht: vanaf de maand na de vijfde verjaardag tot het einde van het schooljaar waarin het kind 16 jaar wordt. Dit is geregeld in de leerplichtwet.
In de Leerplichtwet is vastgelegd dat ouders ervoor moeten zorgen dat hun kinderen bij een school staan ingeschreven en dat zij de school bezoeken. Vanaf de leeftijd van 12 jaar zijn leerplichtige jongeren zelf ook verantwoordelijk voor regelmatig bezoek van de school waar zij staan ingeschreven. Scholen zijn verplicht het verzuim te administreren en te melden.
De Leerplichtwet bepaalt dat de gemeente toezicht houdt op de leerplicht. Rijswijk heeft hiervoor leerplichtambtenaren in dienst. Zij zien erop toe dat leerplichtige jongeren ingeschreven staan bij een school. En ze gaan na wat de reden is als jongeren (vaak) verzuimen van school.
Regels vóór de Leerplicht
De meeste kinderen gaan al naar school als ze vier jaar zijn. Ze vallen dan nog niet onder de Leerplichtwet. Voor hen gelden de regels die de school hanteert over aanwezigheid en het volgen van het onderwijs.