In het basisonderwijs bestaan verschillende richtingen:
- openbaar onderwijs (algemeen)
- bijzonder onderwijs (passend bij een bepaalde godsdienst of levensbeschouwing)
Soms hebben basisscholen een specifieke pedagogische visie of een didactisch concept, zoals Montessorionderwijs, Daltononderwijs of Jenaplanonderwijs.
Kinderen van 4 -12 jaar gaan naar het basisonderwijs. Een basisschool is onderverdeeld in 8 groepen. In principe is de leeftijd bepalend in welke groep een kind wordt geplaatst. Met extra lesmateriaal kan de leerkracht kinderen die iets voorlopen of wat achterblijven betrokken houden en helpen.
Speciaal onderwijs
Kinderen die door lichamelijke of geestelijke beperking(en) dan wel door gedrag niet goed meekomen in het reguliere onderwijs, kunnen onder voorwaarden in aanmerking komen voor een overstap naar het speciaal onderwijs.
Basisschool kiezen
In Nederland kunnen leerlingen en hun ouders zelf een school kiezen die past bij hun opvattingen over onderwijs en levensbeschouwing. Zoekt u een school voor uw kind? Hier vindt u informatie over scholen en kunt u scholen vergelijken. Per gemeente kan de aanmeldprocedure verschillen. Informatie over de aanmeldprocedure in Rijswijk vindt u hier. Houdt u er rekening mee dat er een andere aanmeldprocedure van toepassing is wanneer u uw kind wilt aanmelden voor een basisschool in de gemeente Den Haag. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de gemeente Den Haag.
Een kind is vanaf 5 jaar leerplichtig. Onderstaand treft u een overzicht van de basisscholen in Rijswijk:
Openbaar onderwijs
- Openbare Daltonbasisschool ‘t Prisma
- OBS Nicolaas Beets
- Brede School Steenvoorde
- Wethouder Brederode
- Montessori IKC Parkrijk
Katholiek onderwijs
Protestants-Christelijk onderwijs
Reformatorisch onderwijs
Algemeen bijzonder
Speciale scholen voor basisonderwijs
Openbaar
Protestants-Christelijk
Interconfessioneel onderwijs
Speciaal onderwijs
Internationaal basisonderwijs in de regio
- Klik hier voor internationaal basisonderwijs in de regio
Doorstroming
Kinderen die groep 8 hebben afgemaakt, stromen door naar het voorgezet onderwijs. Welke vorm van voortgezet onderwijs het beste bij het kind past, wordt bepaald aan de hand van 1) het advies van de school, die daarbij de mening van de ouders heeft gevraagd en 2) de resultaten van de eind-Cito-toets.