Veelgestelde vragen Belastingen

De stijging van mijn WOZ-waarde is hoger dan gemiddeld, hoe kan dat?

De waardeontwikkeling van de getaxeerde woning kan afwijken van de gemiddelde marktontwikkeling. De nieuwe WOZ-waarde is namelijk los van de WOZ-waarde van vorig jaar vastgesteld. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van verkoopcijfers van vergelijkbare woningen. Een afwijkend stijgingspercentage betekent dus niet automatisch dat de waarde onjuist is. In het taxatieverslag kunt u een aantal van de verkochte woningen zien, waarmee uw woning is vergeleken.

}} }}

Ik verhuis naar een andere gemeente. Stopt de automatische incasso dan meteen?

  • Wanneer u verhuist naar een andere gemeente wordt de afvalstoffenheffing en rioolheffing gebruikersbelasting automatisch verminderd zodra u zich op uw nieuwe adres bent ingeschreven. (Let op: het duurt een maand voordat uw inschrijving is verwerkt).
  • Het kan zijn dat de automatische incasso nog doorloopt nadat u bent verhuisd. Dit komt doordat u nog niet het hele bedrag voor de tijd dat u in gemeente Rijswijk woonde heeft betaald. Het bedrag dat na uw vertrek wordt afgeschreven is meestal wel lager.

Op mijn aanslag staat twee keer hetzelfde bedrag aan rioolheffing vermeld?
De tarieven voor rioolheffing zijn voor de eigenaar en gebruiker hetzelfde. Als u eigenaar en gebruiker bent staat dus 2 keer hetzelfde bedrag vermeld. Bij de omschrijving op het aanslagbiljet ziet u 1 keer eigenaar en 1 keer gebruik staan.

}} }}

Kan ik in termijnen betalen met automatische incasso?

Ja, u regelt dit eenvoudig online via onze webpagina belastingen.

U kunt het gehele bedrag gespreid betalen vanaf het afgeven van de automatische incasso tot en met november 2021. Wanneer u de automatische incasso in maart 2021 instelt, betaalt u in 9 maanden tot en met november 2021. U kunt ook later alsnog de machtiging afgeven, dan worden de bedragen afgeschreven in het aantal maanden dat nog over is tot en met november van dit jaar

}} }}

Vorig jaar is de WOZ-waarde na bezwaar verlaagd. Dit jaar is deze toch weer verhoogd. Hoe kan dit?

Elk jaar wordt de WOZ-waarde opnieuw bepaald. Deze taxatie staat los van de WOZ-waarde van het voorgaande jaar. De waarde wordt namelijk bepaald aan de hand van vergelijkbare woningen die recent zijn verkocht. De waarde kan dus ondanks uw bezwaar, en de daarop volgende verlaging van de WOZ-waarde van het voorgaande jaar, weer zijn toegenomen. In het taxatieverslag kunt u een aantal van de verkochte woningen zien, waarmee uw woning is vergeleken.

}} }}

Waarom is de WOZ-waarde van mijn woning gestegen?

Uit de verkoopcijfers blijkt dat de waarde van woningen in Rijswijk zijn gestegen ten opzichte van vorig jaar. Om de waarde van uw woning te bepalen, wordt deze vergeleken met verkochte woningen. Deze woningen hoeven niet precies hetzelfde te zijn. Er wordt onder andere rekening gehouden met verschillen in grootte van de woning en de tuin, aanbouwen, dakkapellen, bijgebouwen en het bouwjaar. Op het taxatieverslag dat u in de Digitale Belastingbalie kunt inzien, staan een aantal verkochte woningen waarmee uw woning is vergeleken.

}} }}