De Kringloopwinkel in de Martinifabriek

Week van de Circulaire Economie in Rijswijk (6 - 10 februari)

Mooie initiatieven die bijdragen aan een circulaire economie vind je in de Kringloopwinkel van de Martinifabriek.  Sebastiaan van den Berg runt daar samen met zijn vader Roderick onder meer een kringloopwinkel en een sociaal maatschappelijke werkplaats. Inmiddels bestaat de kringloopwinkel 10 jaar op het bedrijventerrein van Plaspoelpolder en wordt het pand van 5000 vierkante meter verder opgeknapt om allerlei ateliers en werkplaatsen in te richten.

Kleine beurs

Brengen van gebruikte spullen zodat een ander met een kleine beurs ze kan ophalen, is een van de aspecten van deze maatschappelijke onderneming van Van den Berg. “We begonnen als kringloopwinkel en vrij snel daarna zijn we trajecten gaan aanbieden voor mensen met een dagbesteding, als vrijwilliger of als kandidaat voor Werkervaringsplekken (WEP) van de gemeente Rijswijk”, legt Van den Berg uit.

Circulair

In de grote fabriekshallen zie je op verschillende plekken kleine ateliers en werkplekken waar medewerkers gebruikte of kapotte apparaten uit elkaar halen en weer repareren. “Een van onze mensen leidt jonge mbo’ers op die het vak elektricien willen leren”, zegt Van den Berg. “Hier worden ook fietsen gemaakt en we hebben een naaiatelier dat wordt bemand door vrouwen die goed zijn in kleding verstellen.”

Andere werkzaamheden

Van den Berg merkte dat verschillende mensen die in de kringloopwinkel werkten, ook interesse hadden voor andere werkzaamheden, zoals schoonmaken of werken in de bouw. “Met deze mensen hebben we een schoonmaak- en een klusbedrijf opgericht”, zegt hij.

Werkervaring

Het voormalige fabriekspand bevat grote, hoge hallen waar vroeger vrachtwagens in en uit konden rijden om te laden en te lossen. “De mensen die we nu begeleiden, missen vooral werkervaring of ze beheersen de Nederlandse taal nog niet zo goed. We helpen hen met taalcursussen bijvoorbeeld en begeleiden hen verder naar een reguliere baan”, zegt Van den Berg.

Schilderen

De kantoorruimtes van de Martinifabriek worden op dit moment opgeknapt om ruimte te creëren voor nieuwe activiteiten die Van den Berg wil ontplooien. Zo komt er een dansschool en komen er flexplekken in de kantoren. Wethouder Werner van Damme, die onder meer circulaire economie in zijn portefeuille heeft, kent de Martinifabriek goed. Hij heeft vorig jaar met zijn team nog meegeholpen met schilderen.  

Betaald werk

Van Damme vindt de Martinifabriek een geweldig initiatief. “Bij de Martinifabriek kunnen mensen aan de slag, die minder snel een leuke baan vinden op de reguliere arbeidsmarkt”, zegt hij. “Bij de Martinifabriek wordt werkervaring bijgespijkerd die je net mist voor die ene baan die je ambieert. Bijzonder is dat vanuit het talent van de werknemers nieuwe trajecten starten die mensen begeleiden naar betaald werk”, zegt Van Damme.

 

Martinifabriek