Vrijwilligersprijzen 2017 uitgereikt

Maandag 29 januari heeft wethouder Marloes Borsboom van Participatie de Vrijwilligersprijzen 2017 uitgereikt. In een volgepakte Rijswijkse Schouwburg overhandigde zij de trofeeën aan Oudergroep Klank in de categorie Bewonersinitiatief, Freek de Jong in de categorie Individueel, de Rijswijkse kinderambassadeurs in de categorie Groepen en Tji Yu Kan in de categorie Jongeren.

Freek de Jong, Oudergroep Klank, Tji Yu Kan en Kinderambassadeurs winnen Vrijwilligersprijzen 2017 Vele vrijwilligers zetten zich belangeloos in voor Rijswijk en maken het leven en de omgeving voor velen een stuk aangenamer. Wethouder Borsboom: “Vrijwilligers zijn het cement van onze samenleving. We kunnen niet zonder. Daarom verdienen ze het om in het zonnetje gezet te worden.” Dat gebeurde op 29 januari tijdens het Vrijwilligersfeest, waarvoor alle vrijwilligers in Rijswijk waren uitgenodigd. Onderdeel van dit jaarlijks terugkerende feest is de prijsuitreiking van de Vrijwilligers van het jaar.

Stemmen

Dit jaar ging het er anders aan toe dan voorgaande jaren. Er waren 16 personen en groepen, verdeeld over vier categorieën, die in aanmerking kwamen. Deze waren uit 51 aanmeldingen genomineerd door de jury bestaande uit wethouder Borsboom, Harmen Bosma van de Rabobank en Peter Wennekes, één van de winnaars van vorig jaar. De inwoners konden uit deze nominaties kiezen wie de prijs per categorie in hun ogen verdiende. Drie weken lang kon er zowel online als met een papieren stemformulier gestemd worden. Dat de verkiezing leefde, bleek uit het grote aantal uitgebrachte stemmen: bijna 1.900 waarvan 20 procent met stemformulier in één van de vier stembussen.

Rijswijkse ‘specials’

De prijs in de nieuwe categorie Bewonersinitiatief, waarvoor ongeorganiseerde vrijwilligers en actieve inwoners in aanmerking komen, ging met bijna de helft van de stemmen naar de initiatiefnemers van Oudergroep Klank. Klank bestaat uit ouders van Rijswijkse ‘specials’, kinderen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Ze organiseren regelmatig ontmoetings- en themabijeenkomsten voor en met elkaar en de ouders vinden er een luisterend oor, begrip en (h)erkenning.

Stemwinst door papier

In de categorie Individueel gaven, na een online nek-aan-nek-race, de papieren stemformulieren de doorslag. Bijna alle op papier uitgebrachte stemmen gingen naar Freek de Jong voor zijn jarenlange inzet voor de Benedictus- en Bernadettekerk en voor het werk dat hij doet voor de Rijswijkse afdeling van Groei en Bloei, die de school- en hobbytuinen beheert. In totaal haalde Freek ongeveer 34 procent van de stemmen in zijn categorie.

Voor kinderen in armoede

De Kinderrechtenambassadeurs wonnen met ruim 40 procent van de stemmen de groepsprijs. Daarmee zijn de elf kinderen uit groep 7 van de verschillende Rijswijkse basisscholen beloond voor wat zij hebben gedaan voor kinderen die in Rijswijk in armoede moeten opgroeien. De Kinderrechtenambassadeurs hebben onderzocht wat de betekenis en de gevolgen zijn van armoede voor kinderen en hun bevindingen gepresenteerd aan de gemeenteraad. Maar ze staken ook zelf de handen uit de mouwen met een inzamelingsactie van kindersportkleding.

Jongerenprijs

In de categorie Jongeren, eveneens nieuw dit jaar, won Tji Yu Kan met overweldigende meerderheid. Zij kreeg ongeveer tweederde van de stemmen. Tji Yu is maatje voor jongeren die jeugdhulp krijgen. Ze biedt de jongeren onder andere een luisterend oor. Maar Tji Yu is als getrainde ervaringsdeskundige (ExpEx) ook gesprekspartner voor hulpverleners en de gemeente.

Prijsuitreiking

Alle winnaars ontvingen de felbegeerde Vrijwilligerstrofee en mogen zich een jaar lang ‘vrijwilliger van het jaar’ noemen. De uitreiking van de Vrijwilligersprijzen 2017 en de organisatie van het vrijwilligersfeest is tot stand gekomen in samenwerking tussen gemeente Rijswijk en het Vrijwilligerscentrum.