Statement burgemeester Michel Bezuijen

Vanwege de Coronacrisis geeft burgemeester Michel Bezuijen wekelijks een statement over de situatie in Rijswijk. Hieronder het statement van woensdag 20 mei 2020

In Rijswijk zijn op dit moment negentien inwoners overleden aan de gevolgen van het Coronavirus. Ik wil mijn medeleven uitspreken naar de nabestaanden: ik wens u heel veel sterkte in het verwerken van dit verlies.

Onze samenleving komt steeds meer op gang. Dat is zeer goed nieuws. Zoals premier Mark Rutte dinsdagavond in zijn persconferentie al zei: we hebben het met z’n allen verdiend! Over het algemeen houden we ons goed aan alle maatregelen. Ook in Rijswijk.

Tegelijkertijd ligt met elke versoepeling een extra risico op de loer: dat het op sommige plekken te druk gaat worden, waardoor de kans op besmettingen toeneemt. We zagen dat afgelopen weekend gebeuren in winkelcentrum In de Bogaard, waardoor we helaas hebben moeten besluiten om parkeergarages af te sluiten. Een onwenselijke situatie, die we niet willen en kunnen toestaan. Daarom opnieuw de dringende oproep: mijd drukte! Is het ergens druk, gebruik dan uw gezond verstand en maak rechtsomkeer.

Met betrekking tot winkelcentrum In de Bogaard hebben de winkeliers per direct maatregelen getroffen. Eén van die maatregelen is dat er striktere looproutes gelden. Daarnaast zijn ook tijdelijk minder voorzieningen beschikbaar, om te voorkomen dat teveel bezoekers op één specifieke plek samenscholen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de bankjes op het Bomenplein. Die zijn tijdelijk afgesloten. Ook hier geldt: als u boodschappen wilt doen, maak er geen dagje uit van, maar ga zo snel mogelijk weer naar huis.

Vanaf aanstaande zaterdag 23 mei herstellen we de zaterdagmarkt zoveel mogelijk in oude staat. Dit betekent dat ook de non-food kramen weer aanwezig zijn. We zijn erg blij dat hiervoor samen met de marktkraamhouders een oplossing is gevonden. Ook hier geldt wel weer de waarschuwing: pas op dat het niet te druk wordt. Dit houden we scherp in de gaten. Als het te druk wordt - of bezoekers zich niet aan de maatregelen houden - dan kunnen we helaas niet anders dan de markt stilleggen. Laten we hopen dat het niet zo ver hoeft te komen en dat de markt weer in zijn oude vorm kan functioneren.

Vanaf maandag 1 juni mag de horeca de terrassen weer openen. Hier is door iedereen lang naar uitgekeken, in de eerste plaats door de horecaondernemers. We hebben als gemeentebestuur besloten de horecaondernemers meer ruimte te geven. Om hen zo goed mogelijk te faciliteren bieden we de mogelijkheid om terrassen tijdelijk uit te breiden. De Rijswijkse horeca ontvangt hierover van ons een bericht. Voor het aanvraagproces kunnen ondernemers ook op de gemeentelijke website kijken.

De komende dagen wordt het mooi weer. Probeer zo veel mogelijk thuis van het weer te genieten. Mocht u toch naar buiten gaan, houd u dan rekening met de drukte. Als het te druk is, ga dan terug naar huis.

Maar om positief te besluiten wens ik tot slot iedereen hele fijne Hemelvaartsdagen toe!