Rijswijkse kinderrechtenambassadeurs in debat met de gemeenteraad

Wat hebben Rijswijkse kinderen nodig om veilig en gezond te kunnen opgroeien? Tijdens een bijeenkomst in de raadzaal van het stadhuis op dinsdag 14 juni 2022 gingen de Rijswijkse Kinderrechtenambassadeurs hierover in gesprek met de raadsleden en wethouder Larissa Bentvelzen (jeugd en participatie).

 

De Rijswijkse Kinderraad

In september 2021 zijn de 19 kinderrechtenambassadeurs van de gemeente Rijswijk geïnstalleerd, samen vormen zij de Kinderraad. De kinderrechtenambassadeurs geven het bestuur van Rijswijk gevraagd en ongevraagd advies over verschillende onderwerpen die belangrijk zijn voor kinderen. Dit is het zesde jaar dat de gemeente Rijswijk kinderrechtenambassadeurs heeft benoemd. De ambassadeurs zitten allemaal in groep 7 op 11 verschillende basisscholen in Rijswijk.

De eerste bijeenkomst Kinderraad in nieuwe vorm

De ontmoeting tussen de nieuwe Kinderrechtenambassadeurs en de gemeenteraad kon eind vorig jaar niet doorgaan vanwege de op dat moment geldende coronaregels. Kort daarop volgde de gemeenteraadsverkiezing. Inmiddels is de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd en werd het hoog tijd dat de gemeenteraad en de Kinderraad elkaar ontmoeten.

De ontmoeting vond dit jaar voor het eerst plaatst in een nieuwe, interactievere, vorm met als doel om de Kinderrechtenambassadeurs en de raadsleden dichter bij elkaar te brengen. De bijeenkomst werd, net zoals een normale raadsvergadering, geopend door burgemeester Bas Verkerk. De raadsleden en kinderrechtenambassadeurs gingen samen in debat in een mini-raadsvergadering. In een vragenrondje stelden de ambassadeurs en raadsleden elkaar allerlei vragen. Zo kwamen de ambassadeurs een hoop te weten over politiek en democratie.

Isa en Jolien vonden de bijeenkomst best wel een beetje spannend omdat ze nog nooit echt gedebatteerd hadden. ”Leuk dat we zo’n kans krijgen. En dat we nu de raadsleden en de burgemeester in het echt hebben gezien.”, aldus de twee enthousiaste ambassadeurs.

Wethouder Larissa Bentvelzen: ‘We kijken terug op een geslaagde bijeenkomst. Het is goed om de jongeren meer te betrekken bij de lokale democratie. Wie weet zijn deze kinderrechtenambassadeurs wel de raadsleden van de toekomst!’ Ook de raadsleden en fractieassistenten vonden het leuk om samen deel te nemen aan het spel en waren ook zeer blij met de vragen en inbreng van de kinderen.