Meer zonne-energie voor Rijswijk

Rijswijk schakelt over! Stap voor stap én samen schakelen we over naar schone energie. Dat is energie van een bron die nooit opraakt én weinig CO2 uitstoot. Zoals zonne-energie bijvoorbeeld. Zon op Rijswijk is een energiecoöperatie en heeft als doel om zoveel mogelijk zonne-energie op te wekken met én voor alle Rijswijkers.

Met zonnepanelen kun je de warmte en het licht van de zon omzetten naar energie voor thuis. Ook als je zelf geen plek hebt voor die panelen. Energie coöperatie Zon op Rijswijk maakt hiervoor gebruik van beschikbare daken op de panden van bedrijven en instellingen. De gemeente heeft het eerste dak beschikbaar gesteld. Op de gemeentewerf liggen nu 315 panelen van ongeveer 250 kWh die sinds 2019 duurzame stroom opwekken. Tot nu toe maken 37 inwoners door een certificaat van Zon op Rijswijk te kopen, gebruik van deze zonne-energie. Hun investering (kosten certificaat) verdienen ze door allerlei regelingen in ongeveer 7 jaar terug.

Zon op Rijswijk wil het aantal daken graag uitbreiden. Daarvoor gaat de coöperatie opnieuw de samenwerking aan met de gemeente. Op het dak van de nieuwe sporthal De Altis komen panelen voor de sporthal zelf en daarnaast kijkt de coöperatie of het haalbaar is om hier ook een flink aantal panelen voor Zon op Rijswijk te plaatsen. Volgens wethouder Financiën, Energietransitie en Handhavingsbeleid Jeffrey Keus levert Zon op Rijswijk een fantastische bijdrage aan de lokale energietransitie waar we midden in zitten. Hij roept bedrijven en instellingen op ook hun dak beschikbaar te stellen zodat meer inwoners kunnen overschakelen naar duurzame energie. Lees hier het hele artikel en bekijk het filmpje Rijswijk schakelt over.