Leerlingen van praktijkonderwijs adviseren gemeente over hulp bij geldproblemen

Wat is er nodig zodat jongeren minder last hebben van armoede? En wie kan hierbij helpen? Deze vragen stelde Gemeente Rijswijk aan de jongeren van Speaking Minds; een programma dat jongeren uit het praktijkonderwijs betrekt bij het maken van beleid.

Wethouder Larissa Bentvelzen was aanwezig om met de jongeren in gesprek te gaan en de adviezen in ontvangst te nemen. De leerlingen zijn 6 weken lang aan de slag gegaan met deze vragen en brachten tijdens een slotbijeenkomst op 16 december hun advies uit. Wethouder Larissa Bentvelzen was aanwezig om met de jongeren in gesprek te gaan en de adviezen in ontvangst te nemen.

Welke oplossingen kunnen jullie bedenken waardoor jongeren minder last hebben van armoede, was de centrale vraag waar de jongeren van Speaking Minds mee aan de slag gingen en een advies voor opstelden. Om een advies te kunnen geven hebben de leerlingen uitgebreid onderzoek gedaan. Ze hebben nagedacht over armoede, zijn in gesprek gegaan met verschillende professionals en zijn op veldbezoek geweest bij de voedselbank. De uitkomsten  van hun onderzoek hebben ze vertaald in adviezen.

Geldhulplijn en geldcursus voor ouders

In hun advies vragen jongeren aandacht voor een geldhulplijn, een geldcursus voor ouders, gratis schoolspullen en ideeën om jongeren al vanaf 12 jaar geld te laten verdienen. De jongeren gaven aan dat het online soms lastig is om de juiste informatie te vinden als je vragen hebt over geld. Daarom zou het een goed idee zijn als er een hulplijn komt zodat mensen telefonisch hun vragen kunnen stellen. Om ervoor te zorgen dat jongeren minder snel geldproblemen krijgen stellen ze voor om een geldcursus voor ouders te organiseren. Want als ouders zelf meer weten over goed omgaan met geld kunnen ze dit ook beter leren aan hun eigen kinderen. 

Wethouder Larisssa Bentvelzen is erg tevreden over het traject: ,, Wie weet beter dan de doelgroep zelf waar ze behoefte aan hebben? Ik ben blij dat we deze jongeren denktank hebben en er gebruik van kunnen maken. Ze hebben goed onderzoek verricht en dat zie je terug in hun adviezen. We gaan deze adviezen zeker meenemen in de ontwikkeling van ons verdere beleid. Met name de geldcursus voor ouders vind ik een goed idee, zij moeten toch het goede voorbeeld geven. Ik heb de jongeren beloofd volgend jaar terug te komen en ze een presentatie te geven over welke adviezen door de gemeente uitgewerkt gaan worden.”

Speaking Minds

Speaking Minds is een project van Save the Children Nederland en betrekt jongeren uit het praktijkonderwijs bij het maken van beleid. Ieder jaar vraagt Gemeente Rijswijk een groep jongeren advies over een lokaal beleidsvraagstuk. In november is het eerste traject gestart met de vragen over armoede Jongeren denken, praten en adviseren mee over gemeentelijk beleid. Ze denken mee over allerlei beleidsvraagstukken. De gemeente hoort aan de ene kant wat er in de doelgroep leeft en waar jongeren tegenaan lopen. De jongen maken aan de andere kant kennis met de lokale en landelijke politiek. Ze leren zich uit te spreken, hun mening te geven en voor zichzelf op te komen. Door het project wordt lokaal beleid inclusiever en effectiever, de adviezen en inzichten van de jongeren zorgen ervoor dat het beleid beter aansluit bij de doelgroep.

Meer weten?

Meer informatie over Speaking Minds  vindt u op: