Vuurkorven alleen op eigen terrein toegestaan

De gemeente richt zich op een jaarwisseling met zo min mogelijk overlast en schade. Illegale vuren zorgen voor een enorme kostenpost. Vooral door beschadiging van het wegdek en straatmeubilair. Daarom wordt al jaren door de politie tegen illegale vuren strikt opgetreden. Onder strenge voorwaarden zijn dit jaar alleen vuren op de openbare weg in oliedrums toegestaan. Vuren in vuurmanden of vuurkorven zijn dit jaar niet meer toegestaan op de openbare weg. Op eigen terrein zijn vuurkorven wel toegestaan. Hierop zal streng worden toegezien.

Oliedrums goed en fout geplaatst

Burgemeester Bas Verkerk is blij met het aangescherpte toezicht: “afgelopen jaarwisseling is opnieuw schade ontstaan aan het wegdek door het verkeerd gebruik van oliedrums, vuurkorven en -manden. Met name het herstellen van asfaltbestrating kost veel gemeenschapsgeld. Voorkom schade aan het wegdek door voorzorgsmaatregelen te treffen.” 

Asfalt smelt

De bodem van een oliedrum wordt zo heet dat het asfalt smelt en zorgt voor een flinke kostenpost. Ook bij plaatsing van de oliedrum op een grasveldje ontstaat schade aan het gazon. Het dringende advies is om bij gebruik van oliedrums op de openbare weg voldoende voorzorgsmaatregelen te nemen zodat er geen schade aan het wegdek kan optreden. Dit kan onder meer door onder de oliedrum een laag zand aan te brengen of door de drum op tegels of klinkers te plaatsen.

Politie en handhaving zullen optreden bij verkeerd gebruik van oliedrums in de openbare ruimte. De kosten van het herstel van schade aan het wegdek zal zoveel mogelijk worden verhaald op de eigenaar van de oliedrum.
Dit jaar is het gebruik van vuurkorven en vuurmanden op de openbare weg verboden. Gebleken is dat veel brandbaar materiaal naast de vuurkorf terecht komt en alsnog schade aan het wegdek veroorzaakt. Voorwaarde voor het stoken van kleine vuurtjes in oliedrums blijft wel dat de openbare orde niet wordt verstoord en het vuur geen gevaar voor omstanders en/of schade aan het wegdek of straatmeubilair veroorzaakt. Gebruik van vuurkorven en -manden op eigen terrein blijft toegestaan.

De gemeente werkt bij de uitvoering van het vurenbeleid nauw samen met politie en brandweer. Bij verkeerd gebruik van oliedrums en het gebruik van vuurkorven worden deze direct in opdracht van de gemeente afgevoerd. Oliedrums die na gebruik niet worden opgeruimd en de volgende ochtend op de openbare weg worden aangetroffen, worden afgevoerd.