Autobedrijf beginnen

Algemeen

Als u een autobedrijf begint, heeft u een exploitatievergunning nodig. U heeft een autobedrijf als u auto’s tegen een vergoeding beschikbaar stelt, onderhoudt of repareert.

Omschrijving

Voorbeelden van bedrijven in deze zogenaamde automotive branche zijn een autoverhuurbedrijf, autoleasebedrijf, autoreparatiebedrijf of een bedrijf dat deze werkzaamheden uitvoert, maar niet zo staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. U mag geen autobedrijf beginnen zonder een exploitatievergunning. De exploitatievergunning automotive is voor onbepaalde tijd.

Een autobedrijf in Rijswijk kan met deze vergunning aan klanten laten zien dat het betrouwbaar is en dat het zich aan de wetten en regels houdt. Daarnaast ontstaat voor autobedrijven met een vergunning een veilig, leefbaar en eerlijk ondernemersklimaat.

Aanvragen

U mag geen autobedrijf beginnen zonder een exploitatievergunning. Zorg daarom dat u minimaal 3 maanden voor de start van uw onderneming een aanvraag doet.

U moet een exploitatievergunning aanvragen als:

 • U een autobedrijf start, overneemt of verplaatst.
 • De rechtsvorm van uw autobedrijf verandert of als er iets verandert bij de eigenaar (bijvoorbeeld als een vennoot toetreedt).

Als u al een exploitatievergunning heeft moet u binnen 2 weken een schriftelijke melding maken via het Aanvraagformulier exploitatievergunning automotivebedrijf als:

 • U stopt met uw een autobedrijf.
 • U uw autobedrijf overdraagt.

U heeft de volgende gegevens nodig bij de aanvraag van een exploitatievergunning voor een autobedrijf:

 • Het volledig ingevulde en ondertekende aanvraagformulier automotivebedrijf
 • Het volledig ingevulde en ondertekende exploitatieplan automotivebedrijf
 • Het volledig ingevulde en ondertekende formulier Wet Bibob en vergunningen
 • Alle bijlagen die gevraagd worden bij het aanvraagformulier automotivebedrijf, het exploitatieplan automotivebedrijf en het formulier Wet Bibob en vergunningen

Voorwaarden

De voorwaarden voor een exploitatievergunning zijn onder andere:

 • U mag geen autobedrijf beginnen zonder een exploitatievergunning.
 • De vestiging of het leiden van een autobedrijf moet passen binnen het bestemmingsplan van de gemeente.
 • De eigenaar en leidinggevende moeten voldoen aan de levensgedragseisen die de gemeente stelt. Zo mag hij bijvoorbeeld niet betrokken zijn bij ondermijnende en georganiseerde criminaliteit.
 • De vergunning staat op naam van de eigenaar. De eigenaar kan de vergunning niet overdragen aan iemand anders. De vergunning vervalt in de meeste gevallen als er een wijziging plaatsvindt in de exploitatie van het bedrijf of als de exploitatie is overgegaan op een andere ondernemer.
 • De eigenaar of leidinggevende moet tijdens de openingstijden van het autobedrijf aanwezig zijn.

De gemeente doet een Bibob-onderzoek. Kijk voor meer informatie bij 'Bibob-onderzoek'.

In de exploitatievergunning automotive staan regels. Als u zich niet aan deze regels houdt, kan de gemeente uw vergunning intrekken en/of uw bedrijf sluiten. Dit kan zowel tijdelijk zijn als voor onbepaalde tijd.

Hoelang gaat het duren?

De gemeente beslist binnen 8 weken na ontvangst van uw aanvraag. Deze termijn mag de gemeente eenmaal verlengen.

Kosten

De kosten voor een aanvraag van een exploitatievergunning voor een autobedrijf zijn € 811,65.

Tarief 2024

Bezwaar

U kunt bezwaar maken tegen de beslissing op uw aanvraag. Doe dit binnen 6 weken. Bent u het daarna niet eens met de uitspraak op het bezwaarschrift? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.