VanGasLos Festival

Kom naar het VanGasLos Festival op het stadhuis op donderdagavond 25 januari a.s. vanaf 19.00 tot 21.30 uur.

Datum

25-01-2018

Over 30 jaar gebruiken we in Nederland niet langer aardgas om te koken en te stoken. Ook alle woningen in Rijswijk zullen de komende 30 jaren van aardgas afgesloten worden. Wat betekent dat voor u? Hoe wordt uw huis in de toekomst verwarmt en kookt u dan ook op inductie? 

Kom naar het VanGasLos Festival op het stadhuis op donderdagavond 25 januari a.s. vanaf 19.00 tot 21.30 uur.

U vindt hier meer informatie over de vele vragen rond de komende jaren, waarin we met zijn allen van aardgas los gaan: Hoe kunt u uw energierekening zou laag mogelijk houden? Wat kan ik nog doen aan isolatie? Welke  landelijke subsidiemogelijkheden zijn er? Hoe kan ik nog lekkerder koken op inductie? Op welke wijze kunnen VVE’s de energierekening zo laag mogelijk houden? Ook kunt u in gesprek gaan met de gemeente over uw vragen en verwachtingen. 

Aanmelden

U bent van harte  welkom op  donderdag 25 januari vanaf 19.00 uur op het Stadhuis, Bogaardplein 15. U kunt zich aanmelden via duurzaamrijswijk@rijswijk.nl

Programma VanGasLos Festival

Presentaties en lezingen

Tijd

Activiteit
19.00 uur Opening door Wethouder Borsboom-Turabaz van duurzaamheid 

19.30 uur 

Lezing 1

Concrete oplossingen voor Nul-op-de-meter aanpak voor eengezinswoningen. Welke woningverbetering kunt u uitvoeren, die ervoor zorgen dat uw energierekening op €0 uitkomt? Nul op de meter dus. Voor deze investeringen bestaat een landelijke financieringsregeling. Durft u de energiesprong te wagen? Door Maurice van der Meer van de Woonwijzerwinkel

Lezing 2

De energietransitie: gevolgen, uitdagingen en oplossingsrichtingen. De urgentie en omvang energietransitie, de gevolgen voor het (elektriciteitsnetwerk), de gasvervangingsopgave en een blik op oplossingsrichtingen. Door Eelco de Vink van netbeheerder Stedin.

20.00 uur 

Lezing 3

Mijn woning energieneutraal en gasloos. Waarom en hoe doe je dat? Steeds meer Rijswijkers voorzien zelf in hun energiebehoefte. Ook Martin en Ana Roders. Zij hebben hun woning energieneutraal en gasloos laten maken, en onlangs sloot Stedin hun huis officieel van het gas af. Martin Roders deelt zijn ervaringen.

Lezing 4

De VvE kostenneutraal naar Nul-op-de-Meter. Ook VvE’s kunnen naar een situatie, waarin de energierekening op €0 uitkomt? Hoe? Komt u luisteren naar een specialist van Segon.

20.45 uur

De warmtetransitie: waarom en hoe? En wat betekent dat voor de provincie Zuid-Holland en daarmee voor Rijswijk? Door Maya van der Steenhoven van het Programmabureau Warmte Koude Zuid-Holland

Markt

  1. Gemeente Rijswijk: Hoe werkt de gemeente nu al aan energiebesparing?  Welke vragen en verwachtingen heeft u? De medewerkers van de gemeente gaan graag met u in gesprek.
  2. RijswijkBuiten: Een bewoner, Patricia van den Bos, vertelt over haar ervaringen met aardgasloos wonen.
  3. Woonwijzerwinkel: Duurzaam wonen? Zo gedaan! De WoonWijzerWinkel is het regionale energieloket van 24 gemeenten in de regio Haagland en Rijnmond, waaronder gemeente Rijswijk.
  4. Woningwaard: Advies voor huiseigenaren , in stappen naar energieneutraal wonen
  5. Segon: VvE Renovatie zonder extra kosten in Rijswijk. Segon geeft u een toelichting op het programma van de gemeente Rijswijk om VVE-en woonlastenneutraal naar energieneutraal te laten renoveren
  6. Steeds: Informatie voor VvE’s die willen verduurzamen
  7. Stedin: De energietransitie en gevolgen voor het netwerk.
  8. Overmorgen: In gesprek met inwoners over de ‘huisreis’:  ontwikkelen van een tijdlijn naar gasloos wonen.
  9. GreenVis:  Het huis van de toekomst, nu. Uw huis gaat van het gas af? Hoe ziet dat eruit en hoe werkt dat? Greenvis laat zien hoe dit functioneert. Niet in beelden, maar in de praktijk.